"La prevalència és la mateixa que la ronda anterior, del 5,2% de la població, i la seva distribució geogràfica no ha canviat", així ho ha confirmat Marina Pollán, Directora del Centre Nacional d'Epidemiologia. Unes dades que s'han d'agafar amb pinces ja que els mateixos experts avisen que els tests per detectar coronavirus no són 100% fiables ja que les cèl·lules tenen memòria immunològica i posa un exemple: "Malalties com l'hepatitis on els anticossos desapareixen, les cèl·lules que els produeixen estan aquí, tenen memòria i davant d'un possible estímul del coronavirus reaccionen i produeixen defenses".

L'estudi ha estat presentat pel secretari general de Sanitat, Faustino Blanco, la directora de l'Institut de Salut Carlos III, Raquel Yotti, i Pollán. Algunes de les conclusions noves que s'han donat avui és que hi ha persones que d'una ronda a l'altra no tenen anticossos detectables amb el test, és a dir, passen de positiu a negatiu en un 7% en la primera ronda i en un 14% quan la diferència ja es de la primera a la tercera. Amb marges de temps més llargs, aquesta dada augmenta. L'altra conclusió que s'ha presentat avui és sobre el personal sanitari: aclareix que no està pensat per ells únicament però sí hi ha una major presència d'anticossos en aquest col·lectiu entorn el 10%, també s'inclouen els qui treballen en residències.

La roda de premsa d'avui s'ha fet posterior a la tercera ronda d'aquest estudi. Pel que fa a la distribució geogràfica, han assegurat que en les properes hores faran públiques les localitzacions més destacades tot i que no han avançat els detalls. La conclusió a la que arriben és que el virus "té una circulació limitada durant la fase de la desescalada".

Què és l'Estudi Nacional d'Epidemiologia?

L'objectiu és fer una estimació de la prevalència per infecció del coronavirus determinant els anticossos davant el virus a l'estat espanyol i la seva evolució. La mostra agafada suma un total de 68.296 participants que se'ls practica més de 150.000 testos ràpids i una quantitat similar però amb mostres de sang.

El baix percentatge de persones amb anticossos contra la covid-19, en un 5%, es deu a que "la majoria d'ells no han estat exposats gràcies al confinament durant la pandèmia". L'altre aspecte que subratlla la direcció del Centre Nacional d'Epidemiologia és que "deixar circular lliurement el virus per adquirir immunitat del grup no és una opció possible ni acceptable".