Les dones que es troben en l'etapa de lactància poden estar tranquil·les respecte a la presència de la vacuna d'ARN missatger en la llet materna, una de les grans qüestions que s'han plantejat en aquests últims mesos. Segons un petit estudi realitzat per Universitat de Califòrnia, a San Francisco, existeix evidència preliminar que l'ARNm de la vacuna no es transfereix al nadó.

L'estudi que va analitzar la llet materna de set dones després de rebre les vacunes d'ARNm i no va trobar rastres de la vacuna, ofereix les primeres dades directes de la seguretat de la vacuna durant la lactància i podria dissipar les preocupacions entre les quals han rebutjat la vacunació o han interromput la lactància a causa de preocupació que la vacunació pugui alterar la llet materna. L'article ha estat publicat a la revista JAMA Pediatrics.

La investigació ha demostrat que les vacunes amb ARNm inhibeixen la transmissió del virus que causa la Covid-19. L'estudi va analitzar les vacunes Pfizer i Moderna, que són les que contenen ARNm.

En aquest sentit, l'Organització Mundial de la Salut ja ha recomanat que les persones que alleten es vacunin, ja que hi ha poc risc que les nanopartícules o l'ARNm de la vacuna ingressin el teixit mamari o es transfereixin a la llet, la qual cosa teòricament podria afectar la immunitat infantil.

Flascó de vacuna⁣ "Els resultats reforcen les recomanacions actuals de què les vacunes d’ARNm són segures durant la lactància i que les persones lactants que reben la vacuna COVID no han de deixar d'alletar", assegura l'autora de l'estudi, Stephanie L. Gaw, professora de Medicina Matern-Fetal en l'UCSF. "No detectem l’ARNm associat a la vacuna en cap de les mostres de llet analitzades", asseguren els experts.

L'estudi es va dur a terme entre desembre de 2020 i febrer de 2021. L'edat mitjana de les mares va ser de 37,8 anys i els seus fills tenien edats compreses entre un mes i tres anys. Es van recollir mostres de llet abans de la vacunació i en diversos moments fins a 48 hores després de la vacunació.

Els investigadors van trobar que cap de les mostres no mostrava nivells perceptibles d’ARNm de la vacuna en cap component de la llet.

Això sí, segons els autors, l'estudi era limitat per la petita mida de la mostra pel que serà necessari tenir més dades clíniques de poblacions més grans per estimar millor l'efecte de les vacunes en els resultats de la lactància.