Més d'un centenar d'artistes i personalitats de la cultura i de la política es van unir aquest cap de setmana sota el lema 'One World: Together At Home', un esdeveniment musical convocat per l'OMS que, amb l'esperit dels "Live Aid" de 1985, va recaptar més de 50 milions de dòlars per a la pandèmia del coronavirus.

Agraïments als professionals de la salut i eslògans d'esperança van ser els missatges més repetits durant les vuit hores d'actuacions i discursos per xarxes socials, que van culminar amb un gran concert televisat en el qual estavelles com els Rolling Stones, Lady Gaga, Elton John, Jennifer López, Paul McCartney i Stevie Wonder van cantar des de les seves llars.

Encara que el concert benèfic va buscar reunir donacions per al Fons de Resposta per Covid-19, des del començament es va demanar als espectadors que apartessin les seves carteres, ja que en aquesta ocasió la responsabilitat es va deixar en mans de grans empreses i líders mundials.

Des de les cases dels artistes al món

Així, l'actuació que millor va resumir l'esperit del moment va ser la de Taylor Swift, que al final de la nit va interpretar per primera vegada la seva balada "Soon You'll Get Better" - "aviat estaràs millor" -, amb una lletra dedicada a la seva mare en tractament per càncer que en aquesta ocasió semblava un missatge d'ànim per a tot el planeta.

La situació global per la pandèmia va ser molt present durant la citació, en la qual es van projectar imatges ciutats com París, Madrid, Londres, Nova York o Buenos Aires completament buides.

Un dels moments més esperats va ser l'aparició dels Rolling Stones, que, si en els seus gairebé 60 anys de carrera els faltava alguna cosa per fer, van sumar a la seva llista una actuació molt peculiar: Interpretar per videotrucada "You Can't Always Get What You Want".

Ho van fer cada un des de casa seva, amb la pantalla divideixi en quatre. Mick Jagger va començar a cantar amb la seva guitarra acústica; Keith Richards -amb una cervesa a la taula- i Ronnie Wood es van unir després, i finalment Charlie Watts va tocar una peculiar bateria construïda amb objectes quotidians i molta imaginació.

Va ser una escena entranyable i casolana que es va repetir en cada una de les aparicions musicals. Perquè encara que la falta de públic i d'escenari van fer d'aquesta espècie de "macroconcert" una reunió sense cos, els encarregats d'entretenir al públic no van deixar de posar-li ànima.

Fins i tot la distància social no va impedir de fer col·laboracions com la de John Legend i Sam Smith, que van versionar junts el clàssic de Ben E. King "Estand By Me".

Per temes clàssics també van apostar Jennifer López, que va cantar "People" de Barbra Streisand al seu jardí, i Lady Gaga, qui va interpretar "Smile" de Nat King Cole al piano.


Hi va haver moments per a l'espanyol de la mà de Maluma, amb la seva pròpia versió del "Carnaval" de Celia Cruz, i una aparició de J Balvin en la qual va donar consells per evitar propagar el virus en anglès i espanyol.

Des d'invocar al "Carnaval" de la vida, fins a demanar que no es perdi el somriure ("Smile"), convidar a la unió de la gent ("People") o que aviat tot es recuperi ("Soon You'll Get Better"), els títols de les cançons escollides van construir el missatge de la jornada.

Una jornada de distància social

Les circumstàncies excepcionals i les xarxes socials van fer que el públic trobés moments destacats fora de la retransmissió oficial.

Internet va aplaudir l'emoció que Lady Gaga va mostrar per Instagram abans d'arrencar l'esdeveniment, encara que una vegada conclosa la seva aparició ella mateixa va pujar vídeos ballant davant el televisor mentre actuaven Elton John i Stevie Wonder.

Altres celebritats, com Oprah Winfrey, van tuitejar el sopar preparat per a l'ocasió, mentre que Taylor Swift va agrair el suport dels seus "fans" per xarxes socials en acabar el número musical.

Missatges de Beyoncé i Michele Obama

Entre les actuacions, algunes -i variades- personalitats van aprofitar per enviar els seus missatges.

Un dels primers va ser el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que va demanar d'utilitzar "el llenguatge universal de la música" per donar les gràcies als sanitaris i les persones afectades per la pandèmia.

També van aparèixer en un mateix vídeo les exprimeras dames dels EUA, Michelle Obama i Laura Bush, minuts abans que ho fessin Bill i Melinda Gates.

En la llista de missatges va aparèixer Beyoncé, que no va cantar i al seu lloc va agrair amb paraules. "Als doctors, infermers... Aquells en la indústria alimentària, en serveis de correus i de neteja que fan possible que puguem estar segurs a les nostres cases," a tots ells va dedicar la nit