Els MIR van iniciar una vaga el 21 de setembre i, després de dotze dies d'aturades, han assolit un "acord històric" amb les patronals sanitàries i l'Institut Català de la Salut (ICS) que suposa millores tant en l'àmbit formatiu com en les condicionals laborals i retributives, segons un comunicat del sindicat de metges. Per això, han decidit desconvocar la vaga, que es va iniciar el dilluns i tenia previst finalitzar demà

"Així, per primera vegada, els MIR, organitzats i mobilitzats, han pogut negociar i pactar unes mesures que suposen un avenç cap a la dignificació professional dels joves facultatius", ha destacat el Sindicat de Metges en el comunicat on també ha remarcat que això suposa "un abans i un després",  ja que "consolida un espai propi de negociació de les relacions laborals" que ha estat possible “gràcies a la unió i la cohesió de tots els residents”.

manifestació MIR metges coronavirus - ACNUn grup de MIR es manifesten per demanar millores laborals i salarials / ACN

Es blinda el temps dels descansos

En aquest sentit, una de les principals fites que s'han assolit amb l'acord és que es blinda el temps de treball i els descansos. Així, la jornada efectiva dels residents no podrà excedir les 48 hores setmanals, incloent-hi la jornada ordinària i les guàrdies, que seran com a màxim quatre mensuals. A més, es fixi un període mínim de descans postguàrdia continu de 12 hores entre el final d’una jornada i el començament de la següent. Així mateix, el descans mínim setmanal serà de 36 hores ininterrompudes.  

Una altra de les millores que s'han aconseguit és l'increment salarial de 5%, a partir de l’1 d’octubre de 2020, que el gener de 2021 s'augmentarà fins a obtenir un increment d’entre un 7% i un 8,5% per a cadascun dels anys de residència. A més, en el cas dels residents que presten serveis a l’ICS, es revisaran les retribucions que s’hagin vist afectades pels canvis organitzatius derivats de l’atenció a la Covid-19.

Pel que fa a l'àmbit formatiu s'han acordat diversos punts. Per un costat, s'instaurarà una Comissió de Seguiment dels Programes de Formació Sanitària Especialitzada de Catalunya, integrada per personal de l’Administració, caps d’estudi, tutors i representants dels residents dels centres docents catalans. Aquesta es reunirà com a mínim tres cops a l’any amb la finalitat de vetllar pel compliment i la qualitat dels programes formatius de cada especialitat mèdica. Per un altre costat, s’estableix que la formació no assistencial s’ha d’incloure en la jornada ordinària de treball, concretada en el calendari laboral de cada resident. Així mateix, els MIR tindran dret a assistir a un congrés mèdic durant el període de residència finançat per les empreses. 

Finalment, cal destacar que aquest pacte remarca que el personal resident no pot cobrir llocs de treball estructural, ja que es troba en el seu procés de formació. A més, defineix que un metge adjunt pot tenir una ràtio màxima de quatre MIR, cosa que té com a objectiu garantir la supervisió constant i la tutorització de l’assistència que presten els facultatius en formació.