Dormir malament té molts efectes sobre la salut, però això no vol dir només tenir insomni o dormir poques hores, sinó fer-ho de manera irregular, moltes o poques hores o roncant. Tot plegat afecta la salut, com es mostra en un estudi publicat a la revista acadèmica Neurology. En la investigació s'han mostrat possibles factors de risc del son que fan més possible desenvolupar un vessament cerebral. Per exemple, les persones que fan migdiades llargues, de més d'una hora al dia de mitjana, tenen tres vegades més possibilitats de patir un ictus

En l'estudi, les persones que tenien aquest costum tenien un 88% més de possibilitats de patir aquesta malaltia que qui no fa aquestes migdiades. Unes dades similars al risc que pateixen les persones que ronquen molt, un 91% més que les que no. Tot plegat s'ha fet sobre una mostra de 4.496 persones, de les quals la meitat havien patit un ictus. Ara bé, aquest estudi no sosté que aquests hàbits del son són causa directa de la malaltia, sinó que destaca una certa relació entre els comportaments.

Gerard Mayá, neuròleg de l'Hospital Clínic, ha exposat a El País que els resultats no són sorprenents, però "donen suport a conclusions conegudes amb l'estudi d'un gran nombre de pacients". Tot i que remarca, que encara que es vegi una associació entre mal son i risc d'infart cerebral, "que algú ronqui o pateixi apnees del son no vol dir que necessàriament tindrà un ictus".

Gran eficàcia d'un nou fàrmac per a l'ictus 

Un assaig clínic liderat per l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona està obtenint resultats positius sobre un fàrmac que ajuda a reduir la mortalitat d'un ictus isquèmic, el tipus més comú. L'assaig APRIL, de fase 1b/2a, ha comptat amb 151 pacients, homes i dones de 18 a 90 anys, de catorze hospitals de referència en recerca i assistència de malalties neurovasculars a Espanya i França. L'estudi, que ha dividit en grups els pacients, demostra que el grup que va rebre dosi alta del fàrmac, anomenat ApTOLL, va demostrar una disminució de la mortalitat del 18% al 5% en comparació amb el grup de placebo.

Els resultats s'han presentat a l'International Stroke Conference (ISC) a Dallas, als Estats Units. El doctor Marc Ribó, neuròleg de Vall d'Hebron i investigador principal del grup de Recerca en Ictus del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) n'ha presentat els resultats a l'ISC. Segons Ribó, aquests "demostren l'efecte neuroprotector d’ApTOLL després de produir-se un ictus de forma que protegeix el teixit cerebral en risc".