La conferència de presidents per la sisena onada de coronavirus tindrà lloc aquest dimecres a la tarda, a només 48 hores per la nit de Nadal. I caldrà esperar fins llavors per saber si hi haurà mesures conjuntes per al conjunt de l’Estat o no. A la portaveu Isabel Rodríguez se li ha preguntat i repreguntat aquest migdia en roda de premsa, i ha fugit d’estudi. Malgrat tot, fonts de La Moncloa assenyalen que, si bé esperen a arribar a algun consens, les comunitats tindran tot el marge per adoptar les seves pròpies restriccions, com és el cas del toc de queda a Catalunya, si acaben rebent el vistiplau de la justícia. En qualsevol cas, des de l’executiu esquiven qualsevol mena d’autocrítica per la seva tardança en la reacció, mentre altres països europeus ja adoptaven les seves decisions.

Justament les restriccions ja anunciades per la Generalitat han servit de preludi per a la conferència de presidents de demà i ha centrat bona part –si no la majoria– de les preguntes del Consell de Ministres. Preguntada concretament pel toc de queda a Catalunya, pendent de validació del TSJC, la portaveu Isabel Rodríguez ha volgut expressar “el màxim respecte a les autonomies en allò que puguin proposar en l’àmbit de les seves competències sanitàries”. Aquesta ha estat la tònica general: marge perquè els diferents governs adoptin mesures adaptades a les incidències dels seus respectius territoris.

 

Fonts de l’executiu central asseguren que la intenció és d’adoptar alguna mesura o recomanació comuna per a tots els territoris, però remarquen que abans escoltaran què diuen els diferents territoris. Per exemple, el lehendakari Íñigo Urkullu, el president valencià Ximo Puig, el gallec Alberto Núñez Feijoo o l’andalús Juanma Moreno han plantejat tornar a l’obligatorietat de mascaretes a l’exterior. En canvi, la madrilenya Isabel Díaz Ayuso abandera l’oposició a tota nova restricció.

Quan se li ha preguntat en roda de premsa a Isabel Rodríguez, ha reclamat “prudència” i ha assegurat que és demà, en aquest fòrum, on es farà una “posada en comú” i s’adoptaran les decisions que es considerin oportunes. Malgrat que ja ha circulat algun document del govern espanyol, aquest replica que són simples documents de treball i que l’important és la discussió que hi hagi entre presidents. També ha deixat clar que la situació és molt diferent a la de fa un any: “Avui estem més preparats, tenim més instruments i més experiència”. I ha reivindicat dues “eines” fonamentals que ho han fet possible: la vacunació i la prevenció. I ha conclòs sobre les mesures: “Els ciutadans tindran demà una resposta”.

Davant les crítiques per haver convocat tan tard la conferència de presidents, la ministra-portaveu ha saltat a la defensiva: “Demà ens reunim a la conferència de president, però des del març del 2020 fins avui ni el govern espanyol ni les comunitats no han deixat de treballar ni de parlar”. I ha insistit apel·lant a les dades: “Fa cinc setmanes no coneixíem omicron i no podíem pensar en omicron. Ha estat ara com hem vist que s’ha intensificat la incidència”.