El Govern limitarà la venda d'aliments ultraprocessats i les begudes ensucrades en les màquines expenedores, cafeteries i menjadors dels hospitals i centres sanitaris públics de Catalunya a partir del pròxim dilluns 20 de febrer. El Departament de Salut ha anunciat a través d'un comunicat que promourà l’aigua a través de fonts i els aliments i les begudes saludables per tal que l'oferta que s'ofereix a pacients, treballadors i visitants dels centres sanitaris contribueixi a una alimentació saludable i sostenible. Es prioritzaran els productes amb menys quantitat de sucres afegits i sal, quantitats més elevades de fibra i millor perfil lipídic, és a dir menys greixos saturats i més insaturats. 

Aliments saludables en un 75 % de l'oferta

D'aquesta manera, a partir d'ara el 75 % de l'oferta dels aliments sòlids inclourà productes que compleixin amb un seguit de criteris. Aquests hauran de tenir, cada 100 grams, un màxim 300 quilocalories, 10 grams de greixos totals, dels quals només podran ser saturats, com a màxim 1,5 grams. El sucre també es limitarà a 10 grams per cada 100 grams de producte i la sal en 0,4 grams. Val a dir que la limitació de greixos no es té en compte en el cas de la llet, els iogurts, o les fruites seques, de la mateixa forma, que el límit de sucres no s'aplicarà a les fruites, hortalisses ni els sucs. 

Tenint en compte aquests criteris, la major part de l'oferta de màquines expenedores, cafeteries i menjadors haurà de prioritzar, en aquest ordre, els següents productes: fruita i hortalisses fresques, fruita fresca envasada, fruita seca crua o torrada, fruita dessecada, coquetes d'arròs o blat de moro, bastonets de pa preferentment integral, entrepans i sandvitxos amb oli d'oliva, llet o elaboracions d'aquesta, iogurts, sucs de tomàquet pastanaga i altres hortalisses, brous o purés d'hortalisses i sucs de fruites 100 %. Una part de l'oferta a més, haurà d'incloure productes aptes per a persones amb celiaquia que siguin fàcilment identificables. 

Quant a les begudes, la instrucció estableix que s'haurà de "garantir el subministrament d’aigua de la xarxa d’abastament d’aigua potable en tots els centres sanitaris de Catalunya, amb condicions higièniques adequades i evitant els envasos de plàstic". En aquest sentit, es recomana que sigui accessible fora de les màquines. Pel que fa a la resta de begudes, s'aposta per begudes calentes com ara el te, el cafè o les infusions, en les quals es pugui regular el contingut de sucre fins a un màxim de 7,5 grams cada 100 mil·lilitres. Quant a begudes "refrescants", la instrucció determina que hauran de ser sense sucres afegits

La guia també subratlla que els aliments saludables han de tenir major visibilitat, tant als aparadors de les cafeteries com a les màquines expenedores, ocupant les files a l’alçada de la vista. D'igual forma, s'ha d’evitar la presència d’aliments no saludables al costat de les caixes i en llocs de pas obligat. També s'insta a eliminar la publicitat de les màquines expenedores d’aliments i begudes, cafeteries i menjadors, i, si escau, que en l’espai corresponent s’incloguin missatges que promoguin, de manera atractiva, una alimentació saludable. 

L'objectiu és oferir un missatge "coherent" des dels hospitals

La regulació dels aliments i begudes entrarà en vigor el pròxim dilluns a través d’una instrucció del Servei Català de la Salut (CatSalut) impulsada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Els centres sanitaris l'hauran de complir abans de sis mesos. L'Agència de Salut Pública va elaborar un informe en el qual assenyalava que sovint, es dona la paradoxa que la cafeteria d’un hospital on està ingressada una persona amb un problema de salut greu relacionat amb una alimentació no saludable està plena d’una oferta d’aliments relacionats amb la gènesi d’aquesta malaltia. Per aquest motiu, va assenyalar que era molt important que als centres sanitaris es donés un missatge coherent entre allò que es recomana a la població i el que els centres sanitaris ofereixen.

En aquest sentit, la instrucció assenyala que en els Centres d'Atenció Primària no és necessari instal·lar màquines expenedores, donat que les estades "són curtes i gairebé sempre és fàcil preveure’n l’hora d’assistència i la durada aproximada". No és el cas dels hospitals, en els quals és més habitual haver de passar estones molt llargues.