És una de les grans pors de molts pares. Quan el seu fill és diagnosticat amb TDAH i se'ls prescriu una medicació, sol produir una certa ansietat en els progenitors, que de vegades allotgen dubtes de com pot afectar la medicació als seus fills en el seu desenvolupament.

Un grup d'experts de la Universitat d'Amsterdam va dur a terme un estudi sobre això, sobre les conseqüències del consum de fàrmacs com Ritalin i Concerta al cervell dels nens. La investigació ha estat publicada a la revista Radiology i conclou que el metilfenidat (MPH), el principi actiu d'aquests fàrmacs, afecta la matèria blanca d'un nen, la part del cervell que es necessita per a l'aprenentatge, la funció cerebral i la comunicació entre diferents àrees del cervell.

Niña contentaSegons l'estudi, els nens que prenen medicines|medecines per al TDAH podrien patir variacions en la matèria blanca del cervell

El metilfenidat és el tipus més comú de medicaments psicotròpics receptats als nens per al tractament del TDAH. Redueix eficaçment els símptomes de falta d'atenció, hiperactivitat i impulsivitat fins i tot en un 80 per cent dels casos. La seva seguretat a curt termini ha estat documentada en molts estudis i la seva eficàcia es troba entre les més altes dels medicaments psiquiàtrics. Tanmateix, segons els científics de la Universitat d'Amsterdam, "sorprenentment se sap poc sobre la seguretat a llarg termini del MPH al cervell humà".

La investigació

Per dur a terme l'estudi, els experts van estudiar 50 nens i 49 homes joves que van ser diagnosticats amb TDAH i mai no havien pres MPH. Es van dividir en dos grups i durant 16 setmanes van prendre el fàrmac o un placebo. Una setmana abans que comencessin a prendre el seu tractament, es van sotmetre a una ressonància magnètica per avaluar la seva matèria blanca. També es van sotmetre a una ressonància magnètica una setmana després de suspendre el tractament.

Durant la ressonància magnètica, es van utilitzar imatges amb tensor de difusió per mesurar aspectes importants de la substància blanca, com la mida i la densitat de les fibres nervioses. Els investigadors van concloure que els nens de l'estudi que van rebre medicació MPH en lloc de placebo van tenir canvis a la substància blanca que no es van observar en els adults o en el grup de nens amb placebo.

Els científics van destacar que es necessita més investigació per determinar si existeixen problemes de salut greus associats amb el canvi en la matèria blanca, perquè no deixa de ser un estudi petit, però s'ha de tenir en compte. "Encara necessitem establir les implicacions a llarg termini de les nostres troballes. Actualment estem realitzant un estudi de seguiment de quatre anys, i per això no sabem encara si aquests efectes són reversibles o no, i si estan relacionats amb canvis funcionals o de comportament durant un període de temps més llarg. El nostre estudi destaca la importància de realitzar més investigacions sobre aquest tema en nens i adolescents tractats amb metilfenidat", afirmen.

Niño en bañadorEl pròxim pas dels científics és el de trobar en què afecta que canviï la matèria blanca

Encara que no existeixen dades definitives sobre les taxes de tractament del TDAH, en un estudi de 2016 basat en dades informades pels pares es va concloure que el 62 per cent dels nens amb TDAH estaven prenent medicaments per al TDAH.