Des que va començar la pandèmia hem adoptat una sèrie d'hàbits per prevenir els contagis que ja formen part de la nostra vida: mascareta, distància social, higiene de mans i ventilació són les més importants. Però, n'hi ha alguns que funcionin millor que d'altres?

Un nou estudi de la Universitat de Florida conclou que les màscares i un bon sistema de ventilació són més importants que el distanciament social per reduir la propagació aèria de Covid-19 a les aules.

La investigació, publicada recentment a la revista Physics of Fluids és important per determinar la seguretat en ambients interiors, segons els experts. "L'estudi demostra que les rutes de transmissió d'aerosols no mostren la necessitat d'un distanciament social de metre|metro i mig quan les màscares són obligatòries", asseguren. Amb les màscares, la probabilitat de transmissió no disminueix amb un distanciament físic més gran, per la qual cosa es podria tornar a plantejar la capacitat a les escoles i altres llocs, segons els experts.

Niño amb màscaraEls estudis sobre els contagis en espais tancats continuen duent-se a terme i donant resultats

L'estudi

En la investigació, els experts van crear un model informàtic d'una aula amb estudiants i un professor. Després van simular el flux d'aire i la transmissió de malalties, i van calcular el risc de transmissió aèria. El model d'aula era similar a una aula universitària de menor mida i tenia estudiants amb màscares, qualssevol dels quals podria estar infectat, i un professor també amb mascareta al capdavant de l'aula.

Els investigadors van examinar l'aula utilitzant dos escenaris, una aula ventilada i una sense ventilació, i utilitzant dos models, anomenats Wells-Riley i la Dinàmica de Fluids Computacional. Wells-Riley s'utilitza per avaluar la probabilitat de transmissió en interiors i la dinàmica de fluids computacional s'utilitza sovint per comprendre l'aerodinàmica d'automòbils, avions i el moviment dels submarins.

Es va demostrar que les màscares són beneficioses en prevenir l'exposició directa als aerosols, ja que proporcionen una suau glopada d'aire calent que fa que els aerosols es moguin verticalment, evitant així que arribin els estudiants adjacents. A més, un sistema de ventilació en combinació amb un bon filtre d'aire va reduir el risc d'infecció entre un 40 i un 50% en comparació amb una aula sense ventilació. Això es deu que el sistema de ventilació crea un corrent constant de flux d'aire que fa circular molts dels aerosols cap a un filtre que elimina una part dels aerosols en comparació amb un escenari sense ventilació on els aerosols es congreguen sobre les persones.

"Si comparem les probabilitats d'infecció quan s'utilitzen màscares, un metre de distanciament social no indica un augment en la probabilitat d'infecció respecte a dos metres", expliquen.