Tot sembla indicar que les màscares es convertiran en un element essencial en les nostres vides durant bastant temps. Ara que estem a prop d'iniciar la desescalada, seran necessàries per a aquells moments en què resulti molt difícil mantenir el distanciament social que han demanat els experts per mantenir el virus sota control.

Les investigacions han demostrat que el coronavirus es transmet principalment en tossir i esternudar, mitjançant les gotes que s'expulsen i que poden encomanar a una altra persona que es trobi en un radi proper. La transmissió pot produir-se també si algú entra en contacte amb les gotes d'una superfície i, després per exemple, es toca la cara. També hi ha evidència que algunes persones amb la infecció experimenten pocs símptomes, si és que en tenen algun, i encara poden transmetre el virus. Per aquesta raó, les autoritats sanitàries han recomanat utilitzar les màscares.

Màscara fosques

Però sempre sorgeix el dubte de quant temps es poden utilitzar i si existeix algun mètode per desinfectar-la i tornar a utilitzar-la, atesa l'escassetat de màscares que hi ha al mercat de moment. Un nou estudi ha demostrat que la neteja casolana a través de la calor no redueix significativament la seva efectivitat, per la qual cosa poden continuar utilitzant-se amb seguretat.

La investigació, publicada en el Journal of the International Society for Respiratory Protection i realitzada per experts de la Universitat de Colúmbia, a Nova York, suposa sens dubte un gran alleujament per a moltes persones que tenen grans problemes per aconseguir-ne una a causa del desproveïment que es pateix a nivell mundial.

L'estudi

En la investigació s'han analitzat diferents mitjans per desinfectar les màscares casolanes i les dels treballadors de la salut. Els autors de l'estudi van partir de la base d'estudis científics previs que demostren que escalfar-les a 70° C (per exemple, amb vapor d'aigua allunyant-les del líquid) és efectiu per matar el virus SARS-CoV-2.

Per provar la seva validesa després de la desinfecció per exposició a la calor, els experts van aplicar diferents màscares a caps de maniquins dissenyats per simular la respiració. En lloc del virus, van utilitzar el sutge d'un llum de querosè, les partícules del qual són aproximadament de la mateixa mida que les partícules de SARS-CoV-2.

Mare filla màscara

Es van emprovar dues màscares respiratòries d'un sol ús i tres màscares casolanes, realitzades amb teles de cotó i polièster. Van mesurar els nivells de sutge fora del maniquí i en l'aire que havia travessat les màscares. Van repetir les proves, canviant l'estanquitat de les màscares i utilitzant maniquins de diferents materials, plàstic o silicona, per simular la suavitat del rostre humà.

I efectivament, l'escalfament no va reduir l'efectivitat, sobretot si les màscares s'ajustaven correctament al rostre. Segons els investigadors, totes les investigacions semblen confirmar que utilitzar qualsevol tipus de màscara en públic és millor que res i que s'ha de realitzar el millor ajustament al rostre. Ara a més, la desinfecció per calor ve a corroborar una bona notícia.