Els canvis culturals, socials i econòmics que hem viscut en els darrers anys a casa nostra han provocat que, inevitablement, el desig de ser mare de moltes dones s’hagi de perllongar en el temps. La precarietat juvenil, la inestabilitat econòmica, la manca de mecanismes de conciliació laboral, el retard de la vida amorosa, els anticonceptius o la formació de famílies amb segones parelles són només alguns dels factors que han influït en aquest canvi. El problema, però, és que la capacitat reproductiva de les dones no va acord amb la societat actual. La dolorosa bretxa entre l’anhel i la realitat.

Així doncs, cada cop és més habitual que les dones s’enfrontin a dificultats quan arriba el moment de tenir fills per qüestions d’edat. Per sort, les actuals tècniques de reproducció assistida fan que hi hagi diverses maneres de complir aquest somni després dels 40. 

“La dona triga més a tenir el seu primer fill. Als anys vuitanta el tenien de mitjana als 27 i ara ja és als 32. En tan sols una generació ara la dona triga 5 anys més a tenir el primer i això és com el canvi climàtic, té conseqüències. La primera és social i la segona és mèdica, ja que a partir de certa edat la dona perd la seva capacitat de quedar embarassada. Als 30 ja cau i als 35 més significativament. Fins al punt que el 50% de les dones de més de 40 anys no queden embarassades naturalment al cap d'un any d'intentar-ho. Però això no vol dir que no puguin ser mares, sinó que necessitaran tècniques de reproducció assistida”, explica Xavier Saura, director mèdic i soci fundador de FecunMed, un centre de reproducció assistida del Grup Eugin, una de les companyies pioneres de tot Europa que fa més de vint-i-cinc anys que fan realitat les il·lusions de milers de mares del nostre país.  

El primer pas per ser mare després dels 40

Cada cos és un món, i per això cada cas requereix unes necessitats específiques. A FecunMed estudien en profunditat cada dona i compten amb fins a sis tècniques per oferir allò que s’adapti millor a les necessitats per augmentar les probabilitats d'embaràs. I és que tots els seus tractaments i tècniques de reproducció assistida estan avalades per nombrosos sistemes de gestió integrada de qualitat.

“El primer que fem és explicar a les pacients de 40 anys que el que els passa no és una cosa estranya i que probablement és degut a un problema de qualitat ovular”, assegura el doctor.  A partir d’aquí, a FecunMed es fa estudi complet per tal d’ajustar el màxim el tractament a cada pacient: una valoració de l’home per si els problemes són seminals, una valoració de les estructures uterines per comprovar que no hi hagi cap desordre a l’úter o a les trompes de Fal·lopi i una avaluació de la reserva ovàrica i dels mecanismes d'ovulació. Segons els resultats, pot ser que es necessiti algun tractament mèdic o quirúrgic, però, segons Saura, en la majoria de casos el que cal és lluitar contra una qualitat ovular baixa a causa de l’edat. 

XSM 0156
FecunMed, de Grup Eugin, es caracteritza per la proximitat i l'acompanyament a la pacient en tot el procés.

Un cop feta l’avaluació, comença el procés de fecundació. Com? Doncs, majoritàriament, a través de la fecundació in vitro. Així ho explica el doctor Saura: "La inseminació artificial a partir dels 35 anys no és tan efectiva. Per això, apostem per la fecundació in vitro. En un primer moment prioritzem sempre que es faci amb els mateixos òvuls de la dona si hi ha una reserva ovàrica mínimament correcta. Una dona de 40 anys de mitjana té un òvul fèrtil de cada vuit i el que fem és estimular l'ovari per extreure un nombre múltiple d'òvuls (perquè ja sabem que molts no seran bons) i els fecundarem amb esperma de l'home. Si hi ha algun embrió bo, es pot implantar dins l'úter de la dona”. En aquests casos, la taxa d'èxit és del 30% per transferència embrionària. 

XSM 0225
FecunMed compta amb tècniques de reproducció assistida punteres.

Tanmateix, el 60% de les dones majors de 40 que recorren a tècniques de reproducció assistida no es queden embarassades a través de la fecundació in vitro amb els mateixos òvuls. Per això, una altra opció ben efectiva en aquests casos és la fecundació amb òvuls de donants. A FecunMed, després de tres cicles complets amb embrió en estat de blastocist, la probabilitat acumulada d'embaràs en aquest cas és del 98%. És a dir, la probabilitat de quedar embarassada augmenta amb el nombre de transferències, assolint-ne el màxim quan es realitzen totes les transferències disponibles en tres intents o cicles consecutius.

A més, un cop s’aconsegueix l’embaràs, és convenient que les dones que es queden embarassades a partir dels 40 anys segueixin un control més exhaustiu de la gestació i que es facin més proves prenatals que les pacients més joves per tal de minimitzar els riscos.

El més important: fer-ho de la mà de professionals de confiança

Un procés com aquest requereix els millors experts al costat. En primer lloc, per tal d’assegurar que s’aplica una medicina basada en l'excel·lència mèdica i en l'evidència científica per tal de trobar els tractaments adequats i precisos. I en segon, perquè és important que els professionals mèdics acompanyin la dona durant el procés de complir el seu somni de manera respectuosa, còmode i propera a l'hora de donar forma al seu projecte. En aquesta línia, FecunMed, d’Eugin Group, és un centre sanitari que compleix amb escreix tots aquests aspectes i així ho avalen els seus més de vint-i-cinc anys d’experiència. Una clínica sinònima de qualitat, professionalitat i proximitat.

FecunMed és un centre sanitari dedicat al diagnòstic i tractament integral de l’esterilitat i la infertilitat. Ofereixen tractaments altament especialitzats i de forma exclusiva. A més, acompanyen en tot moment les pacients, els proporcionen el suport emocional que necessiten i ofereixen facilitats de finançament. En definitiva, vetllen per donar solució a la gran majoria de problemes reproductius, procurant que es visqui el procés de manera senzilla, amb il·lusió i amb confiança. La formació continuada de tot l’equip, la incorporació de les tècniques més noves i la millora de les condicions tècniques i ambientals permeten a aquesta clínica millorar les taxes d'embaràs any rere any.

XSM 0134
 

FecunMed forma part d’Eugin Group, un grup global que compta amb més de 90 centres d’11 països, a través de 20 socis locals altament especialitzats en reproducció assistida. Des de la inauguració del primer centre a Barcelona el 1998, el grup ha ajudat a portar al món 165.000 nadons. Tot i que la seva seu principal està ubicada a Granollers, també compten amb consultes a Mataró, Manresa, Vic, Sabadell i Mollet, per tal d’oferir un servei complet i proper. 

Si estàs interessada en FecunMed, pots contactar-hi a través del telèfon 938 611 828 o enviant un correu electrònic a la web www.fecunmed.cat. També ofereixen un prediagnòstic en línia i compten amb intel·ligència artificial per acotar cada tractament. Gràcies al seu algoritme intel·ligent, ofereixen informació clara, precisa i personalitzada sobre la probabilitat d’embaràs després de la realització dels tractaments.