La memòria és la capacitat del cervell per retenir la informació de les experiències que vivim i escollir-les de forma voluntària. És el que forma els nostres records, que en certa manera defineixen la nostra vida. Però, com passa amb altres processos del nostre organisme, a mesura que passen els anys aquesta capacitat es va deteriorant a poc a poc.

Tanmateix, encara que ens pugui semblar un procés irreversible, el cert és que en els últims temps s'ha avançat molt en el que al coneixement del cervell es refereix, i cada vegada es té més clar que es poden desenvolupar noves connexions neuronals cada dia. Fins i tot quan som grans, i per tant, tenim capacitat per exercitar el cervell i millorar el seu funcionament. I això inclou la memòria també.

Dona pensant

Cada vegada es té més clar que es poden desenvolupar noves connexions neuronals diàriament

Aquests són alguns consells que ens poden ajudar a mantenir la memòria en bon estat.

Aprendre una cosa nova

Mai no és tard per començar amb l'aprenentatge d'alguna activitat nova. Tocar un nou instrument, fer treballs manuals, estudiar una matèria, aprendre un idioma... qualsevol d'aquestes tasques ens ajuda a millorar la nostra capacitat de memoritzar si ens mantenim constants i dediquem cada dia un moment a fer l'esforç.

Memoritza

Per estimular la memòria, que millor que memoritzar. Hem perdut ja el costum d'aprendre de memòria poesies, textos, paràgrafs d'un llibre, cançons, però a mesura que creixem pot ser un formidable exercici per recuperar agilitat mental.

Emmagatzema la informació utilitzant tots els sentits

Quan vulguem memoritzar alguna cosa, en lloc d'utilitzar només la vista o l'oïda, el millor és intentar associar com més sensacions sensorials millor. Si a una vista determinada o un so associem una olor concreta pot resultar més fàcil després recordar-la.

No utilitzis sempre el GPS

Encara que és còmode, ens ajuda a estalviar temps i evita que ens perdem, el cert és que l'ús continu del GPS està provocant que deixem d'exercitar el nostre cervell. Quan no hi hagi tanta pressa o si no és la primera vegada que fem una ruta, el millor és intentar recordar per on hem passat per no actuar automàticament sense retenir per on anem.

GPSL'ús continu del GPS provoca que deixem d'exercitar el nostre cervell

Fes servir la tècnica del Palau de la Memòria

És una tècnica ancestral que ja s'utilitzava a l'antiga Grècia i que consisteix a crear un lloc visual i complex per emmagatzemar els records. Cal intentar imaginar un espai amb compartiments amb objectes i associar cada un d'ells a un record determinat. D'aquesta forma, ens serà molt més fàcil recordar després utilitzant els mecanismes de visualització i associació.