Els centres de fitness han criticat la manera com el Govern ha decidit ampliar el passaport covid ja que asseguren que en el seu cas no s'ha comptat amb ells. En declaracions a l'ACN, el president de la patronal del sector, August Tarragó, no ha valorat la idoneïtat de la mesura ja que no en són experts però sí critica que es van assabentar "per televisió" que eren dels afectats. "Ens sembla una gran falta de respecte", ha declarat, al temps que ha asseverat que dilluns mateix des del Govern els van dir que quedaven fora. En cas que el TSJC avali l'ampliació, reclamen a l'administració explicacions i recursos. Tarragó però avisa que una mesura així no es pot aplicar d'avui per demà i lamenta que ja han tingut un degoteig de noves baixes.

El president de l'Associació d'Empreses de Catalunya d'Activitat Física i Fitness (Adecaf) ha afirmat que si aquesta mesura s'ha de posar en marxa els gimnasos actuaran "amb responsabilitat i compromís", com ha destacat que han fet des de l'inici de la pandèmia. Ha lamentat però que a poques hores que es confirmi si serà efectiva o no des d'aquest mateix divendres, no saben què haurien de fer ni com. "No sabem què s'espera de nosaltres", ha constatat.

El president de l'Adecaf ha considerat que caldria "seure" i parlar sobre com aplicar la mesura. De fet, ha detallat que tenen una comunicació fluida amb la Secretaria d'Esports del Govern i ha apuntat que Salut va "tirar pel dret" dimarts passat.

No veuen factible tenir un revisor

Tarragó s'ha preguntat com haurien d'aplicar els gimnasos el certificat digital covid, ja que ha dit que tenen particularitats que els diferencien de restaurants o discoteques. Per exemple, hi ha centres que tenen diversos usos, alguns dels quals sí que necessitarien el passaport, com les sales de fitness, i d'altres no, com les piscines. Així, ha alertat que si el que s'espera d'ells és que hi hagi una persona a la porta controlant que la gent tingui el passaport, això "no és factible". A més, ha dit que es podrien generar embussos "espectaculars" a les portes dels centres esportius.

Des de la seva experiència, creu que tot plegat es podria gestionar d'una altra manera ja que tracten amb usuaris habituals, no com la restauració o l'oci nocturn. De fet, ha dit que si es volia aplicar una mesura d'aquest tipus es podria haver treballat amb molt més temps i utilitzant els mitjans tecnològics a l'abast.

En tot cas, ha considerat que si fan falta recursos, ja sigui per desplegar tecnologia com per destinar personal al control d'accés, aquests els hauria d'aportar l'administració. Tarragona ha recordat que la pandèmia els ha afectat molt durament i la mesura arriba quan estaven en una recuperació "lenta". "Portem un any i mig perdent diners", ha manifestat.

Els experts i el passaport

Per la seva banda, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha confiat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avali ampliar l'ús del passaport covid. Ha alertat però que si això no passa l'alternativa són restriccions d'horaris i aforaments o fins i tot tancaments. "Les decisions s'han de prendre ja perquè sinó serà massa tard", ha dit a Catalunya Ràdio.

De fet, ha apuntat que en alguns territoris s'estan prenent mesures amb caràcter "preventiu". Ha insistit que sense les vacunes, els hospitals estarien ja plens i hi hauria més defuncions. En aquest sentit ha dit que, ara per ara, les dades científiques avalen la tercera dosi en edats més avançades. 

 

Foto principal: Classe dirigida en un gimnàs / ACN