La Comunitat de Madrid ha comunicat que, des del passat 19 d'octubre, ha detectat 16 casos de menors amb estreptococ A, dels quals dos van morir. La resta de casos, que afecten infants d'entre 1 i 12 anys, estan ingressats amb tractament antibiòtic i evolucionen favorablement. L'anunci arriba després que el Regne Unit emetés una alerta sanitària el passat divendres perquè havia detectat un augment inusual d'afectacions per aquest bacteri en un període curt de temps que ha provocat la mort de 9 nens al país. 

Davant la situació del Regne Unit, la Direcció General de Salut Pública de Madrid està comparant el nombre d'infeccions actuals amb les d'anys anteriors per determinar si hi ha un canvi de patró i si es pot considerar que la freqüència d'aquestes infeccions sigui superior a l'habitual. Des del Ministeri de Sanitat, han assegurat que estan "en contacte amb les comunitats i ciutats autònomes per demanar informació dels possibles casos detectats les últimes setmanes i poder fer una anàlisi de la situació", per la qual cosa els sistemes sanitaris es troben "en una situació de vigilància activa".

El Regne Unit ha registrat  al voltant de 23.000 casos d'infecció aquest any, una xifra molt superior en comparació amb el mateix període del 2021, en què va ser de 2.323 casos. Només durant la setmana del 14 al 20 de novembre es van detectar 850 casos, quan en anys anteriors la xifra havia estat de 186. 

Les autoritats sanitàries del país descarten la possibilitat d'una nova soca per manca d'evidència i atribueixen l'augment de casos a un increment de bacteris en l'ambient i més transmissió.

Què és l'estreptococ A?

L'estreptococ A és un bacteri comú que normalment es troba a la gola i a la pell. Pot produir una gran varietat d'infeccions força comunes com ara la faringitis o irritacions lleus que es tracten amb antibiòtics. Generalment, no provoca complicacions, però en alguns casos pot derivar en altres infeccions de més greus com la pneumònia o l'escarlatina, que provoca una granellada a la pell. Es transmet per gotetes respiratòries, el contacte amb les mucoses oral o nasal amb secrecions respiratòries infeccioses o amb exsudats de lesions cutànies. La infecció és transmissible fins a 24 hores després de completar el tractament antibiòtic.

Per prevenir la malaltia o per evitar transmetre-la en cas de contagi és recomanable mantenir una bona higiene de mans i fer servir la mascareta. També és important mantenir netes possibles ferides cutànies i vigilar que no s'infectin. Els símptomes que indiquen una possible infecció per estreptococ A inclouen mal de gola, febre, enrogiment de les amígdales, que també tenen plaques blanques, puntets vermells al paladar i la inflamació dels ganglis limfàtics.