Les anàlisis de sang inclouen molta informació útil de la salut d'una persona i poden alertar de la presència d'alguna malaltia, encara que per a la majoria de la població de vegades resulta difícil interpretar-los.

Generalment es realitza un hemograma que mesura la concentració de glòbuls vermells, glòbuls blancs, leucòcits i plaquetes, a més de comprovar si les cèl·lules tenen una forma i estructura normals. D'altra banda, la bioquímica analitza les substàncies químiques presents a la sang, com el sodi, el potassi, el calci, els nivells de glucosa, la urea, la creatinina, el colesterol, el ferro, les vitamines, els enzims, l'àcid fòlic i els enzims hepàtics, entre altres.

Totes aquestes dades ajuden a saber com es troben els diferents òrgans del cos. Les següents són algunes de les malalties que poden ser detectades a través de paràmetres anormals en l'anàlisi de sang.

Anèmia

L'anèmia es detecta analitzant l'hemoglobina, una proteïna que es troba als glòbuls vermells i que s'encarrega de portar l'oxigen a tot l'organisme. Si en una anàlisi es troba un nivell massa baix de glòbuls vermells es produeix l'anèmia, i les cèl·lules del cos no reben l'oxigen que necessiten.

Diabetis

La diabetis es pot detectar mitjançant l'anàlisi dels nivells de glucosa a la sang. La glucosa, un sucre, és la principal font d'energia que utilitza l'organisme d'una persona per fer les seves funcions diàries. Si els nivells de sucre són massa alts, pot ser signe que es pateix diabetis.

Diabetis

Malalties al fetge

Les malalties del fetge, que poden donar lloc a problemes molt seriosos de salut, poden anticipar-se mitjançant valors anormals de diferents paràmetres en l'anàlisi de sang. Aquests són alguns d'ells: l'alfafetoproteïna, una proteïna que es produeix al fetus i que quan apareix en adults pot significar la presència d'un càncer. L'albúmina, una proteïna del plasma, que quan presenta valors reduïts indica un trastorn hepàtic. La fosfatasa alcalina, un enzim produït al fetge els índexs anormals del qual poden ser senyal de patologies als conductes biliars del fetge. L'alanina aminotransferasa i l'aspartato transferasa enzims que passen a la sang quan el fetge està malalt o la bilirubina, una substància que s'acumula quan el fetge no funciona correctament.

Càncer

Una anàlisi de sang pot mesurar els marcadors tumorals, substàncies que si es presenten per sobre del normal poden indicar la presència d'alguns tumors malignes. També pot deure's a tumors benignes, per la qual cosa s'han de realitzar més proves complementàries.

Quant a la freqüència que han d'aconseguir, el recomanable és sotmetre's a una analítica cada any per a les persones sanes i segons determini el metge quan es pateix algun tipus de malaltia que ha de ser controlada per especialistes.