El president d'AstraZeneca ha explicat en una entrevista concedida a 'Cinc Dies' que la farmacèutica ha distribuït ja més de 2.500 milions de dosis a tot el món de la vacuna contra el coronavirus, creada en col·laboració amb els científics de la Universitat d'Oxford. També ha avançat que estan en negociacions per portar Espanya Evusheld, l'anticòs monoclonal per protegir les persones amb sistemes immunitaris compromesos.

La vacuna de la companyia anglosueca ha estat l'única que s'ha fabricat sense ànim de lucre i ha estat la més distribuïda globalment a través de Covax, especialment per a països amb recursos limitats per poder immunitzar la seva població. La col·laboració amb AstraZeneca ha permès, a més, al Govern espanyol complir els seus compromisos amb països de Llatinoamèrica i donar vacunes a altres regions sense recursos.

Es manté la vacuna sense ànim de lucre i fins i tot la patent la manté la Universitat d'Oxford. A Espanya, més de 10 milions de persones han estat inoculats amb aquesta vacuna, que majoritàriament va ser la sol·licitada pels qui havien rebut la primera dosi.

Com ja s'havia anunciat des de la farmacèutica, s'ha investigat més enllà de la vacuna i AstraZeneca disposa d'un fàrmac contra la covid-19, Evusheld, específic per protegir de les conseqüències del coronavirus en pacients amb la immunitat compromesa, que són un 2% de la població. Pacients oncològics, trasplantats, majors crònics o pluripatológicos, entre d'altres, són els destinataris d'aquest fàrmac, ja que no aconsegueixen el nivell d'anticossos necessari únicament amb les vacunes.

El responsable d'AstraZeneca a Espanya, Rick Suárez, avança que està en negociació amb el Ministeri de Sanitat perquè Evusheld es pugui distribuir també al nostre país, com ja es fa als Estats Units o França.

Segons ha reconegut el CEO espanyol d'AstraZeneca, el Govern ha mostrat gran interès a comptar amb solucions també per als pacients inmunocomprometidos. Evusheld s'ha mostrat eficaç, després dels estudis previs a la seva posada al mercat, contra Òmicron i la resta de variants conegudes de la covid-19. Si aquestes negociacions acaben positivament, en un termini molt breu podrà protegir també els pacients inmunocomprometidos a Espanya