Saber la temperatura corporal pot ser molt útil per diferents aspectes, encara que nosaltres ens hi fixem quan ens puja i produeix febre amb motiu d'alguna malaltia. Però el cert és que hi influeixen els hàbits de vida, l'edat, el temps i és un marcador de, per exemple, l'ovulació o fins i tot de la salut metabòlica.

Precisament sobre aquest últim assumpte versa una nova investigació que analitza la relació entre temperatura del cos humà i la taxa metabòlica, que alguns relacionen amb la longevitat i la mida corporal, i on s'ha trobat una dada curiosa.

Ancià

Un metge alemany anomenat Carl Reinhold August Wunderlich va realitzar el 1851 una investigació entre 25.000 persones i va establir que 37° C era la temperatura estàndard del cos humà. Però en les últimes anàlisis recents, sembla que la temperatura corporal mitjana ara és més baixa. Una anàlisi duta a terme entre 35.000 persones al Regne Unit ha demostrat que la mitjana ara està en 36,6° C.

Els investigadors, pertanyents a la Universitat de Stanford, han plantejat la hipòtesi que les diferències observades en la temperatura entre el segle XIX i l'actualitat són reals i el canvi es deu a canvis fisiològics importants en la salut humana i la longevitat des de la Revolució Industrial.

L'article apareix a la revista eLife i s'hi pot trobar una anàlisi de tres conjunts de dades. El primer, de 1862-1930 obtingut de veterans de l'Exèrcit de la Unió de la Guerra Civil americana. El segon conjunt de dades provinent de la primera Enquesta d'Examen Nacional de Salut i Nutrició dels Estats Units, que va tenir lloc entre 1971 i 1975. I el tercer, d'una base de dades de Stanford sobre persones que van rebre atenció mèdica entre 2007 i 2017.

En total, els científics van tenir accés a 677.423 mesuraments de temperatura que van demostrar que la temperatura corporal ara és més baixa. Concretament, de mitjana, la dels homes d'avui és 0,59° C més baixa que la dels homes nascuts a començaments del segle XIX. I la de les dones va disminuir 0,32° C des de la dècada de 1890 fins avui. La disminució ha estat de 0,03° C en cada dècada des de finals del XIX.

Termómetro 2

Els experts creuen que els canvis es deuen que, fisiològicament, som simplement diferents del que érem en el passat. L'entorn en el qual vivim ha canviat, inclosa la temperatura a les nostres llars, el nostre contacte amb microorganismes i els aliments a què tenim accés. És a dir, que aquesta dada confirma com la raça humana va patint un procés d'evolució al llarg del temps que produeix canvis fisiològics al seu cos, perquè no som monomòrfics.

Així mateix, l'estudi demostra que la taxa metabòlica mitjana, que indica quanta energia utilitzen els nostres cossos, ha disminuït també amb el pas dels anys. Segurament a causa que fa falta menys energia per part del nostre cos per mantenir la temperatura corporal, tal com passava abans. El fet que l'ús de la calefacció i l'aire condicionat s'hagin estès i que mantinguin una temperatura constant en gairebé tots els llocs on residim pot ser una explicació coherent. Ara el que fa falta saber són les conseqüències que té això en el nostre organisme.