La presència de coronavirus a les aigües residuals del Canal d'Isabel II, es troba en màxims històrics, amb molta diferència respecte a les onades precedents, des que el sistema va començar a recollir dades a l'estiu de 2020. L'escalada de restes de Covid s'aprecia tant en les xifres globals, com desagregades de la capital i de la resta de la comunitat que presideix la popular Isabel Díaz Ayuso. La seqüència dels gràfics adverteix que el nivell de Covid a les aigües fecals madrilenyes va ser important entre els mesos de setembre i octubre de 2020, en l'anomenada segona onada; per després baixar i escalar de nou a finals de gener d'aquest any (tercera onada).

El febrer i el març es van reduir els nivells, però mantenint-se moderats fins a despuntar una mica a començaments d'abril de 2021 (la quarta onada), per des d'aleshores experimentar un substanciós i prolongat descens fins a l'augment de juliol, que va anticipar la cinquena onada, visible fins a principis d'agost. Des d'aleshores els nivells han baixat fins a mínims fins a finals de novembre, que va començar a ascendir fins a l'actualitat, amb registres que més que dupliquen els pics d'onades anteriors.

Sistema Vigía

Ell sistema Vigía publica quatre gràfics. Els tres primers mostren l'evolució general per a tota la Comunitat de Madrid, Madrid capital i resta de la regió i el quart exposa l'evolució de l'estat general dels punts de mostreig per colors.

Vermell per als pous amb augment de presència de SARS-CoV-2; taronja per als pous amb tendència decreixent de la mitjana mòbil amb una variació no major del 33%; groc per als pous amb tendència decreixent de la mitjana mòbil amb una variació superior al 33%; i verd: pous sense presència de SARS-CoV-2 a dues mostres successives.

Per pous la tendència és molt negativa. Els gràfics indiquen que en les últimes dues setmanes s'ha incrementat significativament els registres als pous vermells, es mantenen els taronges i baixant en picat els verds i grocs.

Pujades en molts municipis

El sistema Vigía també incorpora un mapa per municipis de la regió i districtes de la capital espanyola diferenciat amb un codi de colors quantificant la importància de la presència de SARS-CoV-2, la seva tendència el valor absolut comparat amb les dades històriques d'aquest municipi/districte.

Les últimes dades disponibles indiquen que en la majoria dels 179 municipis de la Comunitat de Madrid, i tots els districtes de la capital tret de Ciudad Lineal, hi ha hagut ascensos forts o febles de registres de Covid en aigües residuals del Canal, respecte a la setmana precedent.

Les úniques localitats on baixa són Villarejo de Salvanés, Tielmes, Fuentidueña, Estremera, Brea del Tajo, Villamanta, Aldea del Fresno, Cenicientos, Chapinería, Navas del Rey, Valdemaqueda, Fresnedillas de la Oliva, Navalagamellas, San Lorenzo de El Escorial, Hoyo de Manzanares, Miraflores, Guadalix de la Sierra, La Cabrera, Lozoya, Berzosa de Lozoya, Madarcos, Buitrago de Lozoya, Soto del Real i Santorcaz.

Les dades públiques ofertes a la pàgina de Canal són el resultat de les seves anàlisis genòmiques, estadístiques i matemàtiques. Qualsevol interpretació sobre les esmentades dades correspon, en exclusiva, a les autoritats sanitàries de la Comunitat de Madrid, que compten amb més eines d'anàlisi de la situació.

No obstant això, des de l'empresa pública manifesten que, per la naturalesa mateixa de l'aigua residual i de les anàlisis realitzades, els canvis bruscos de tendència necessiten un període de temps per a la seva consolidació i validació. / Imatge principal: Isabel Diaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid (EFE)