El mitjà especialitzat en sanitat 'Planta Doce' ha publicat el seu quart informe del 'Monitor del Sistema Hospitalari de la Comunitat de Madrid", que, en aquesta ocasió, entra en l'aposta per la digitalització dels centres madrilenys.

La principal conclusió de l'anàlisi situa a la sanitat de la Comunitat de Madrid (CAM) a l'avantguarda en matèria de digitalització a Espanya i, en concret, a la Fundación Jiménez Díaz com l'hospital que ha resolt un major nombre d'econsultas i pacients atesos mitjançant telemedicina el 2021.

Per arribar a aquesta conclusió, el monitor ha analitzat dades públiques dels dels hospitals de referència de la regió: Hospital Universitari La Paz, Hospital Universitari Ramón y Cajal, Hospital Universitari Fundación Jiménez Díaz, Hospital Clínico San Carlos, Hospital Universitari Gregorio Marañón, Hospital Universitari 12 de octubre, Hospital Universitario Porta De Hierro de Majadahonda y Hospital Universitario de La Princesa.

Així, mentre que en informes anteriors el Monitor va analitzar els nivells d'eficiència d'aquests vuit hospitals d'alta complexitat, la satisfacció dels pacients i les dades relatives a les llistes d'espera a què s'enfronten els ciutadans en funció de la seva comunitat autònoma i el centre al qual acudeixi; en aquesta ocasió s'ha centrat en com la necessitat d'implementació digital que recorre el món -i que consisteix en l'aplicar processos tecnològics com el big data i la intel·ligència artificial per a la detecció i tractament de malalties, o per augmentar el control sobre la informació mèdica dels pacients; així com atendre als pacients per via telemàtica, per exemple- ha aterrat en la CAM. És més, la comunitat destaca com una de les regions amb més implantació d'aquest recurs, copant el 13,5% del total de l'assistència telemàtica del país.

D'aquesta forma, el 2021 (últim exercici amb dades disponibles), els vuit centres d'alta complexitat de la regió van realitzar 89.838 econsultas -que permeten realitzar i agilitar consultes sobre una actuació clínica o fins i tot contactar amb el metge via missatge de text-, tal com recullen les memòries anuals dels Hospitals del Servei Madrileny de Salut. Per la seva part, el nombre de pacients atesos a través de telemedicina (videotrucada o similar) per un metge va ascendir a 164.378.

Aquest avenç, a més d'alleugerir les llistes d'espera i atenuar la falta de professionals en algunes zones, suposa una dràstica reducció dels costos administratius en incloure des de l'ús d'aplicacions per realitzar tràmits burocràtics, accedir a l'historial mèdic i comprovar resultats de proves, fins a consultes amb un metge per videotrucada. De fet, la Comissió Europea (CE) calcula que la incorporació de tecnologia a la sanitat estalviarà fins a 120.000 milions d'euros el 2030.

Fundación Jiménez Díaz

Ara bé, malgrat que la sanitat de Comunitat de Madrid està a l'avantguarda en matèria de digitalització, hi ha diferències entre els vuit hospitals d'alta complexitat que analitza tots els mesos aquest Monitor.

En concret, la Fundación Jiménez Díaz va ser el centre mèdic que més nombre d'econsultas va respondre el 2021, amb 22.542 pacients atesos, un 25% del total. El segueix l'Hospital Universitario Ramón y Cajal, amb un 18% i 16.267 pacients atesos; i completa el podi l'Hospital Universitario Porta d'Hierro Majadahonda, amb 15.937 pacients atesos, un 17% del total.

Els segueix de prop l'Hospital Universitario 12 d'octubre, amb 11.527 econsultas; i l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón, amb 8.656. Després d'ells, es troben l'Hospital Universitari La Paz i l'Hospital Universitari de La Princesa, amb 5.344 i 5.298, respectivament. La llista als hospitals madrilenys d'alta complexitat la tanca l'Hospital Clínic San Carlos, amb 4.267 econsultas.

 Pel que fa al nombre de pacients atesos a través de telemedicina (videotrucada o similar) per un metge el 2021, la llista la va tornar a encapçalar l'Hospital Fundació Jiménez Díaz amb 142.066 pacients atesos, un 86% del total. El van seguir l'Hospital Universitari Ramón i Cajal, amb 11.889, i l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón, amb 4.745 pacients.

Després d'ells, es van trobar l'Hospital Universitari La Paz, amb 4.642, mentre que l'Hospital Universitario 12 d'octubre i l'Hospital Universitari Porta d'Hierro Majadahonda els pacients atesos per telemedicina van ser només 24 i 12, respectivament. L'Hospital Clínic San Carlos i l'Hospital Universitari de La Princesa no comptaven el 2021 amb processos de telemedicina.