La Fundació 'la Caixa' ha acompanyat més de 175.000 malalts en el final de la seva vida i més de 239.000 familiars a tot Espanya, des de la posada en marxa, fa deu anys, del seu programa d'Atenció Integral a les Persones amb Malalties Avançades. El programa, que acompanya els malalts terminals psicològica, emocional i espiritualment en el procés final de la vida, ha atès aquests deu anys a Catalunya 36.000 persones que s'enfrontaven a la fase final de les seves vides.

Aquestes dades es desprenen del balanç fet públic aquest dilluns a Barcelona del programa, que complementa la tasca de les unitats de cures pal·liatives i l'assistència a domicili en la tasca d'acompanyament dels malalts. El sotsdirector general de la Fundació "la Caixa", Marc Simón, ha recordat que "l'objectiu del programa és millorar la vida de les persones amb malalties avançades i de les seves famílies", a través d'un model "que a més d'atendre els àmbits físic, social, psicològic i espiritual, atén tot l'entorn del pacient".

Els professionals i voluntaris dels 42 Equips d'Atenció Psicosocial (EAPS) distribuïts al voltant del país, que col·laboren amb 128 centres sanitaris i 133 equips de suport domiciliari, atenen pacients amb malalties avançades que tenen un estat d'ànim dolent (73,96% ), sensació de patiment (57,68%) o problemes per adaptar-se a la seva malaltia (73,06%).

A més, segons explica l'entitat, "el programa té molt en compte la capacitat cuidadora de la família, ja que encara que el 95,90% dels pacients tenen familiars que els acompanyen en la malaltia, aquests moltes vegades necessiten certa formació o suport emocional per seguir endavant amb les tasques de cura". En aquesta línia, el director de l'Àrea Sanitària del Grup Mutuam, Josep Ballester, ha explicat que "un dels èxits del projecte, més enllà de la col·laboració de les diferents entitats, és que s'ha aconseguit incorporar la dimensió psicològica i espiritual dins l'acompanyament dels pacients".

Aquest suport, segons les conclusions de l'estudi, ha permès que els malalts atesos hagin experimentat millores en el 90% dels símptomes anímics i psicològics, així com el 92% dels atesos qualifiquen d'excel·lent l'atenció rebuda i el 90% assegura que ha pogut resoldre temes pendents, especialment assumptes familiars.

Així mateix, "la Caixa" integra d'altres projectes dins del programa, com EspaiCaixa, pensat perquè els pacients i les seves famílies puguin relaxar-se en un entorn més acollidor que l'hospital, o el projecte Final de Vida i Solitud, que pretén acabar amb el patiment provocat per la solitud de les persones amb malalties avançades. Un altre projecte a destacar és el desenvolupament de l'Escola de Cuidadors, l'objectiu del qual és proporcionar coneixements tècnics i recursos per gestionar les emocions als familiars dels pacients perquè l'entorn de cures sigui més òptim.

Amb tot, el programa, que ha destinat durant aquests deu anys més de 68.000.000 d'euros per assistir les persones amb malalties avançades, ha obtingut el reconeixement de la comunitat científica internacional, de manera que el Consell d'Europa l'ha assenyalat com a exemple de bones pràctiques en atenció social i espiritual.