La Conselleria de Sanitat del govern canari ha obert un expedient sancionador contra una jove de 16 anys de Tenerife per haver provocat un brot de coronavirus en saltar-se el confinament que li havien prescrit, segons informa la Cadena SER. La noia és un contacte estret d'un positiu, però va fer cas omís de les mesures sanitàries i va mentir als rastrejadors Covid assegurant que sí que les complia.  

La imprudència de la jove ha costat 6 positius i l'aïllament per contacte de desenes de persones. Segons la regulació canària l'incompliment de les mesures preventives contra la Covid pot implicar multes d'entre 100 i 3.000 euros. La infracció de la noia es considera lleu segons la legislació de la Comunitat. 

L'Executiu canari ha aprofitat el cas per recordar la importància de seguir les mesures sanitàries. Com ha actuat la jove serveix d'exemple per observar perquè funcionen les restriccions contra el coronavirus. També mostra com de ràpid es pot expandir el virus, una rapidesa que es veu accentuada depèn de la variant d'aquest. 

Xifres preocupants

Les Illes Canàries no es troben en un bon moment, epidemiològicament parlant. Són un del territori de l'Estat espanyol amb pitjors indicadors de Covid. El conseller de Sanitat, Blas Trujillo, va anunciar el passat dijous que la variant Delta s'ha triplicat l’última setmana a Tenerife, segons informa El Día. La presència d'altres variants del virus es va disminuint a les Canàries, però segueixen tenint molta prevalença. 

Actualment, a l'arxipèlag la majoria dels contagiats passen la malaltia a casa seva i la pressió hospitalària es manté sostenible. Per ara 218 han hagut de ser ingressades en hospitals, però només 28 es troben a les UCIs.  

Tendència general  

L'agreujament de la situació epidemiològica arreu de l'Estat espanyol. Els darrers dies els contagis s'han multiplicat, en especial entre els joves. Segons dades del Ministeri de Sanitat publicades aquests dimecres, el creixement és especialment greu entre els joves: la franja entre els 12 i 29 anys suposa el gruix de nous contagis.

El territori més afectat són Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Aragó i Múrcia. Tant és així que aquest territori han passat a estar en vermell en el mapa del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) sobre la situació dels contagis per Covid. L'ECDC ha assenyalat que a tota Europa s'està experimentant un creixement constant de contagis relacionat amb l'augment de la mobilitat i la represa d'activitats multitudinàries, juntament amb les mesures de desescalada. 

 

Imatge principal: Carrer major de la Triana de Les Palmes de Gran Canària / Efe