Johnson & Johnson ha assegurat aquest divendres que la seva vacuna ha demostrat una efectivitat del 72% per prevenir la Covid-19 als Estats Units i del 66% a nivell global en un gran assaig fet a tres continents i contra diverses variants. Així doncs, l'efectivitat de la vacuna de Johnson & Johnson és menor a l'anunciada en el cas de les de Pfizer/BionTech i Moderna, que superaven el 90%.
A diferència d'aquestes dues, amb la de Johnson & Johnson només s'ha administrar una dosi. Segons els resultats de l'assaig, la vacuna té una efectivitat del 85% en evitar gravetat en la malaltia i ha "demostrat una protecció completa contra les hospitalitzacions i morts" relacionades amb el virus.
Imatge: La vacuna de Johnson & Johnson/ Efe
Si bé és menys eficaç que les vacunes Moderna i Pfizer, Johnson & Johnson continua sent considerada una vacuna forta pels científics, ja que, per exemple, les vacunes contra la grip anuals solen ser efectives entre el 40 i el 60 per cent. Sigui com sigui, la companyia ja ha anunciat que demanarà l'autorització als Estats Units.
La vacuna de Novavax
Aquest mateix divendres, l'empresa de biotecnologia nord-americana Novavax ha anunciat aquest dijous que la seva vacuna contra la Covid, denominada NVX-CoV2373, ha demostrat una eficàcia del 89,3 per cent en l'assaig de fase 3 al Regne Unit. Així es desprèn dels resultats preliminars segons els quals aquesta vacuna basada en proteïnes "també té una eficàcia clínica significativa" davant les variants britànica i sud-africana del virus.
En un comunicat, l'empresa ha indicat que aquesta vacuna no pot causar Covid ni replicar-se, és estable entre 2 i 8 graus centígrads (refrigerat) i s'envia en una formulació líquida preparada per utilitzar que permet la distribució utilitzant els canals de la cadena de subministrament de vacunes existents.
Preocupació per les noves soques
L'aparició de noves variants del coronavirus ha posat nerviosos a alguns científics de cara a la fiabilitat i eficàcia de les vacunes per fer-hi front. Els científics estan preocupats perquè el virus ha mutat molt més que la variant del Regne Unit, i una d'aquestes mutacions podria significar que pugui escapar de l'atac dels anticossos que normalment combatrien el coronavirus. De fet, les vacunes ensenyen al nostre cos a respondre al virus, fet que inclou la creació d'anticossos.
La variant de Sud-àfrica i la del Regne Unit són diferents, tot i que semblen ambdues més contagioses. Això podria ser un problema perquè per tallar les cadenes de transmissió podrien fer falta unes restriccions més agressives.
Tot i que és poc probable que aquestes noves variants perjudiquin l'efectivitat de la vacuna, hi ha la possibilitat que la variant de Sud-àfrica ho faci fins a cert punt. Malgrat tot, encara és massa aviat per parlar amb certesa i els científics encara l'estarien estudiant. Tot i això, coincideixen amb el fet que és extremament poc probable que les mutacions inutilitzin les vacunes, segons exposava un altre article de la BBC.
Imatge principal: La vacuna de Johnson / EFE