No li diuen confinament però a efectes pràctics és el mateix. El govern d'Irlanda ha anunciat la prohibició a tot el país de visitar cases i jardins aliens i demana que tothom es quedi a la seva llar. Tan sols es fan excepcions si és per donar atenció a infants, gent gran i persones vulnerables.

L'enduriment s'accentua a les regions de Cavan, Monaghan i Donegal que passaran al nivell 4 del pla de convivència a partir de la mitjanit del dijous i fins el 10 de novembre. La xifra de casos per 100.000 en els darrers 14 dies era de 190,7, però a Monaghan es situa en 360, Donegal 353 i Cavan, 571.

No sortir

En el nivell 4 es tanca tot el comerç no essencial. En canvi, la resta del país se situa en un nivell 3 que permet reunions de màxim sis persones a l'exterior de les cases i els jardins mantenint el distanciament social. També s'inclou fer exercici i el menjar. Així doncs, tota la pràctica esportiva queda restringida i no es podrà entrenar si no es garanteixen les distàncies.

I pel que fa a la restauració, es tanquen bars i restaurants i tan sols es podrà oferir menjar per emportar. El primer ministre, el Taoiseach Michael Martin, admet que "s'ha arribat a un moment molt difícil del viatge" que suposa conviure amb el coronavirus. De moment, l'únic que se salva són les escoles que continuarien obertes fins i tot si s'arribés al nivell 5. 

Altres mesures que aplica el govern de forma immediata és la creació de punts de control de la policia irlandesa i reduir el transport públic en un 25%. Malgrat tot, els experts del departament de salut irlandès avisen que les restriccions encara haurien de ser més fortes i asseguren que no tancar escoles no ajudarà a reduir el nombre de contagis.

Conflicte amb Irlanda del Nord

Els seus veïns d'Irlanda del Nord, seguint les instruccions que arriben de la City de la mà del Premier Boris Johnson, han estat més laxes i han afavorit l'augment de contagis que també s'ha transmès a la frontera. Finalment, han decidit prendre mesures. Les escoles tancaran a partir de dilluns durant dues setmanes i els pubs i restaurants també a partir de divendres al vespre, excepte el menjar per emportar. La seva primera ministra Arlene Foster. Les restriccions es fan coincidir amb la festa de Halloween que volen frenar per complet.

D'altra banda, els funerals i casaments també es limitaran a 25 persones, fora de llicències i els supermercats no podran vendre alcohol després de les vuit del vespre. Foster avisa: "Les xifres han continuat augmentant, la taxa de duplicació preocupa greument i les hospitalitzacions augmenten". També s'haurà de treballar des de casa si no és necessari fer-ho desplaçar-se i les universitats queden tancades. Els gimnasos tan sols es podran obrir si és per entrenament individual.

Gran Bretanya ja té el brot més mortal d’Europa, amb més de 43.000 morts confirmades i Irlanda del Nord lidera la taxa d’infecció més alta del país. Des del començament de la pandèmia, Irlanda del Nord ha registrat 1.156 casos de COVID-19 per cada 100.000 persones, en comparació amb 995 a Gal·les, 960 a Anglaterra i 755 a Escòcia. En el sistema d’autoritat descentralitzada del Regne Unit, Irlanda del Nord, Escòcia i Gal·les controlen les seves pròpies polítiques de salut i, per tant, la seva resposta a la pandèmia. El govern del Regne Unit decideix la política per a Anglaterra, però diu que es coordina amb els altres.

Si ho comparem amb la situació a Espanya, malgrat les mesures, Irlanda està molt millor: 45.243 positius pels 908.056 a l'estat espanyol en xifres acumulades. Malgrat tenir en compte la densitat de població, Espanya tan sols es veu superada en aquesta xifra per Rússia. En les darreres hores, a Espanya s'han detectat més de 14.000 contagiats i a Irlanda amb prou feines supera els 1.000.