La Conselleria de Sanitat valenciana ha activat aquesta setmana el protocol davant d'un cas sospitós de patir la malaltia provocada pel virus de Marburg, similar a la de l'Ebola, i el brot de la qual va ser detectat el 13 de febrer a Guinea Equatorial. L'afectat és un home de 34 anys ingressat a l'Hospital La Fe de València que presenta símptomes compatibles amb la malaltia i que va estar a Guinea Equatorial durant un període de temps que es podria correspondre amb el d'incubació i desenvolupament de la malaltia.

Les mostres biològiques del pacient s'han remès al laboratori de referència de l'Institut de Salut Carles III de Madrid per a la possible confirmació del cas. El pacient, que inicialment estava ingressat en un hospital privat, es troba en la Unitat d'Aïllament d'Alt Nivell de l'Hospital La Fe de València, "que garanteix la seguretat tant de les seves cures com la protecció als professionals sanitaris que el tracten", ha informat la Conselleria de Sanitat.

Quin és el virus de Marburg?

La malaltia provocada pel virus de Marburg presenta una taxa de mortalitat tan elevada com l'Ebola. Es calcula que a l'Àfrica ha provocat la mort de més de 3.500 persones. El virus de Marburg, igual com l'Ebola, provoca hemorràgies sobtades i pot causar la mort en pocs dies, amb un període d'incubació de 2 a 21 dies i una taxa de mortalitat de fins al 88%. Els hostes naturals d'aquest virus són els ratpenats de la fruita i una vegada transmès als humans, s'encomana mitjançant contacte directe amb fluids com la sang, saliva, vòmits o orina. La malaltia, per a la qual no hi ha vacuna ni tractament específic, va ser detectada el 1967 a la ciutat alemanya de Marburg per tècnics de laboratori que van resultar infectats quan investigaven amb mones procedents d'Uganda.

Virus Marburg / Wikimedia Commons
Virus Marburg / Foto: Wikimedia Commons



El primer brot de virus de Marburg detectat aquest febrer a Guinea Equatorial s'ha localitzat a la província de Kié-Ntem, a l'oest de la part continental del país i fronterera amb el Camerun i el Gabon. Almenys han mort nou persones, segons han confirmat l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Unes altres 16 persones que van estar en contacte amb els morts que es troben aïllats a diversos hospitals. Igualment, i per evitar l'extensió del brot, 4.325 persones es troben en quarantena als seus domicilis.

L'OMS busca tractaments experimentals per aturar el virus de Marburg, així l'organització va organitzar aquest dimarts una reunió d'experts per analitzar les vacunes candidates contra el virus de Marburg, que proven d'identificar quines d'elles tindran prioritat en futures investigacions i possibles assajos clínics. Els Centres per al Control i Prevenció de Malalties de l'Àfrica (Àfrica CDC) de la Unió Africana (UA) van assegurar la setmana passada que el brot no ha "de sembrar el pànic" i van destacar que experts estan treballant per contenir l'epidèmia.