L'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) està investigant tres possibles nous efectes adversos de les vacunes contra la covid-19 desenvolupades per Pfizer i Moderna. En concret està estudiant si causen eritema multiforme, glomerulonefritis i síndrome nefrítica.

El primer és un efecte secundari que afecta la pell, i els altres dos el ronyó. L'eritema multiforme és una afectació cutània que també pot afectar les membranes mucoses de les cavitats internes del cos. Provoca unes marques sobre la pell molt similars a les d'una reacció al·lèrgica. 

Els altres dos possibles símptomes són diferents. La glomerulonefritis és inflamació dels filtres diminuts dels ronyons i la síndrome nefrítica és un trastorn renal que fa que els ronyons perdin massa proteïnes en l'orina. Segons l'EMA, els afectats amb aquests símptomes poden tenir orina sangonosa o espumosa, edema o fatiga. 

Respecte a tots tres possibles símptomes adversos, el procés de detecció ha estat el mateix. L'EMA ha registrat "un petit nombre de casos" amb aquesta simptomatologia després de ser vacunats amb Pfizer i Moderna. Després de conèixer els fets, l'agència europea ha iniciat diverses avaluacions per demostrar si realment es tracten d'efectes secundaris de les vacunes o una casualitat. 

Sense relació amb els trastorns menstruals

L'EMA ha reiterat que "fins al moment" no s'han trobat cap relació causal entre les vacunes contra la covid i els trastorns menstruals. L'Agència ha recordat que aquesta mena de trastorns són "molt comuns i poden ocórrer sense una condició mèdica subjacent".

Hi ha moltes coses que s'amaguen darrere les afectacions al cicle menstrual i no són necessàriament les vacunes. La llista és molt llarga, però l'encapçalen l'estrès, el cansament i condicions mèdiques subjacents, segons l'ens europeu. 

Hi ha altres estudis que mostren el contrari. Mesos després de les primeres denúncies s'ha realitzat la primera recerca sobre la qüestió dirigida per Laura Baena, llevadora i investigadora de la Universitat de Granada, segons el qual un 51,2% de les dones haurien notat alguna diferència en el seu cicle menstrual: un 25,9% ha experimentat sagnats fora dels dies corresponents a la regla i un 21% ha tingut un període amb un sagnat especialment abundant. L'estudi s'ha fet a partir d'una enquesta telefònica a 5.000 dones en edat fèrtil i es complementarà amb un assaig clínic per extreure'n respostes més concloents.

 

Imatge principal: Conjunt de vacunes de Moderna / Carlos Baglietto