L'ús de piscines comunitàries en urbanitzacions i recintes d'habitatges en l'actual desescalada del procés d'alarma pel coronavirus, amb la seva obertura a tots els territoris en Fase 2, implica l'aplicació d'una sèrie de restriccions, entre elles la reducció de l'aforament al 30%, per reduir el risc de contagi i Instituto Coordenadas considera que aquestes mesures generen una "alarma innecessària".

En una nota de premsa, la institució exposa que les normes sanitàries estan ocasionant "una considerable polèmica", especialment les relacionades amb aquesta reducció de l'aforament "fins al punt que s'està posant en dubte que aquestes instal·lacions comunitàries es puguin obrir davant de la impossibilitat de complir amb les normes de seguretat".

Institut Coordenades recorda també que el Consell General del Col·legi d'Administradors de Finques ha mantingut que les mesures dictaminades pel Ministeri de Sanitat quant a l'obertura de les piscines són molt difícils de dur a terme en una instal·lació comunitària, sent el principal problema el control de l'aforament.

Institut Coordenades veu una «lògica preocupació» però demana "de no alarmar infundadament la població" i ha cridat a complir la legislació vigent quant a mesures d'higienització i distància social.

Obrir piscines

Segons la reflexió dels seus experts, el control de l'aforament, a més que és una mesura que "probablement" canviarà amb l'actualització de les fases, "no ha de ser un argument per no obrir les piscines comunitàries ja que existeixen alternatives per al seu eficaç compliment, a més de la responsabilitat individual i comunitària."

Considera que hi ha solucions com la fixació de torns o l'acotament d'espais que ajudaran a complir les restriccions de l'aforament sense suposar una despesa excessiva i subratlla que les piscines comunitàries són instal·lacions que els veïns paguen i mantenen durant tot l'any i "tenen el dret de poder utilitzar-les sempre que es compleixin les mesures de seguretat dictaminades per les autoritats i no posin en risc ni la salut individual ni la col·lectiva".

En aquest sentit, el vicepresident executiu de l'Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás, ha assegurat que "ha d'imperar el sentit de la responsabilitat individual i social", pel que ha cridat a aplicar les normes "sense necessitat de recórrer a extrems ridículs" i "només amb un mínim de sensatesa". "Els veïns de qualsevol comunitat, sense cap dubte, seran capaços d'organitzar el correcte i segur ús de les seves piscines per sobre d'aquesta polèmica artificial", ha previst.

L'aigua de les piscines

L'Institut Coordenades també ha recordat que investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han elaborat un informe que assenyala que "tant en piscines com en spas, on l'ús d'agents desinfectants està àmpliament implantat a fi d'evitar la contaminació microbiana de les aigües, la concentració residual de l'agent de desinfecció present a l'aigua hauria de ser suficient per a la inactivació del virus".

En aquest sentit, han incidit que l'aigua de les piscines serà un entorn segur "sempre que s'apliqui el tractament de desinfecció adequat", que a més és el mateix que s'ha recomanat sempre reflectit als reglaments que estableixen els criteris tecnicosanitaris de piscines en cada comunitat autònoma i que generalment suposa uns nivells de pH d'aigua entre 7,2 i 8,0 i de clor lliure residual entre 0,5 i 2 ppm.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat