L'Instituto Coordenadas considera "evident" que Alemanya "ha sabut gestionar i controlar" els efectes del coronavirus "molt millor" que altres països amb població similar i atribueix aquest "èxit" a un "sistema sanitari de provada eficiència".

La institució, en una nota de premsa, estableix una comparació entre Alemanya i Espanya, i exposa que el primer té un 30% menys d'encomanats que Espanya i elnombre de morts pel coronavirus és quatre vegades inferior al que tenim al nostre país. A més, compara els resultats indirectes socials i econòmics i exposa que mentre Alemanya "sap que afronta una caiguda precisa" del PIB del 4,8%, Espanya "desconeix fins on pot arribar" i afegeix que molts economistes apunten a una caiguda "insondable" del 15%.

Campanya tests

Instituto Coordenadas s'endinsa que la "urgència" amb què el govern alemany va posar en marxa "una campanya massiva de realització de test, alliberant la seva realització en una xarxa pública, mutualista i privada de laboratoris" ha estat una "estratègia clau" per aconseguir el "control" de la pandèmia. Davant això, retreu que a Espanya "no hi ha estimacions creïbles de l'expansió de la pandèmia, hi ha molt poques proves de detecció, i es camina, sense visibilitat, molt lentament cap a la normalització".

Segons el seu parer, la situació alemanya evidencia "la fortalesa i eficiència d'un model sanitari que ha sustentat tota l'estratègia de combat del coronavirus aplicada pel govern alemany, amb importants recursos i inversions prèvies, però també amb gran qualitat en una gestió eficaç."

Col·laboració públic-privada

Així, defensa aquest model de col·laboració públic-privada i institucional que "impulsa l'eficiència, el millor resultat al menor cost possible, i una agilitat de gestió que ha convertit a tots els elements del sistema sanitari, centres de salut, clíniques especialitzades, laboratoris i grans hospitals, en peces d'una maquinària greixada que ha funcionat de forma òptima des del primer moment de la pandèmia".

L'anàlisi d'Institut Coordenadas exposa que aproximadament el 70% dels centres sanitaris d'Alemanya estan gestionats per companyies privades, fundacions, organitzacions mutuals benèfiques o grups religiosos i el 30% restant té una gestió pública directa, una estructura que "incorpora un alt grau d'elements de gestió empresarial al maneig dels centres sanitaris", la qual cosa els aporta "altes dosis de flexibilitat per adaptar-se a tota mena de circumstàncies".

Proveïdors

Així, creu que els hospitals alemanys tenen més facilitat per utilitzar economies d'escala en l'ús dels seus recursos i, amb ells, més capacitat de negociació amb proveïdors, sense "impediments burocràtics" i optimitzant costos en les compres de material.

Al contrari, creuen que a Espanya la llibertat operativa per comprar equips mèdics ha estat "excepcional" i el resultat, "extremadament ineficient". "Un Sistema Nacional de Salut que té com a model el concurs, no té capacitat de gestió de la contractació directa i, a més inunda aquesta d'opacitats i costos perifèrics", recull l'anàlisi de l'Institut Coordenades, que també considera que després de la crisi el Govern haurà de donar explicacions sobre això en el Congrés.

Aquesta manera d'operacions de compra, que va més enllà de convocar concursos de subministrament, és l'habitual en els centres sanitaris alemanys, la qual cosa els porta a conèixer "perfectament" els mercats. "Han actuat en un mitjà habitual i ho han fet no només amb eficàcia i eficiència, sinó també amb transparència", defensen.

Instituto Coordenadas també considera que l'organització dels centres sanitaris alemanys obeeix en moltes ocasions a criteris propis de gestió corporativa, "sense lligams estatutàries contràries als valors d'eficàcia i transparència", i creu que això facilita la reorganització dels serveis o la disponibilitat de persona.

Evolució del model

En conclusió, consideren que a l'inici de la dècada passada Alemanya va evolucionar d'un model de gestió sanitari "amenaçat per la falta de recursos financers" i que per això en veia compromesa la seva viabilitat un altre "de previsió", finançat directament mitjançant assegurances públiques i privades, el que "assegura la seva sostenibilitat".

Sobre això, el vicepresident executiu de l'Instituto Coordenadas, Jesús Sánchez, ha mantingut que "perquè una estratègia tingui èxit necessita una infraestructura que la sostingui" i que Alemanya ha aconseguit això "gràcies al seu eficient sistema sanitari, vital per controlar aquesta pandèmia i permetre la subsistència de l'economia i d'un model de societat lliurement elegit".

Segons el seu parer, a Espanya aquesta "eficàcia" entre el públic i el privat "només" es dona a la Comunitat de Madrid perquè la regió "ha dotat de sòlides infraestructures i un model de gestió flexible que, amb tot i malgrat tot, ha disposat d'un sistema de salut que ha fet davant una de les més devastadores situacions imaginables".