Amb el nombre de contagis desbordats, la xifra de morts que no deixa d'augmentar i un sistema de Salut esgotat, els sanitaris han alertat de l'estat mental en el qual es troben els seus professionals. Un nou estudi realitzat pel Consell Internacional d'Infermeres, organisme que aglutina 130 Associacions Nacionals d'Infermeres de tot el món|tothom, alerta que aquesta crisi sanitària està provocant un trauma col·lectiu en totes les infermeres del món.

Tal com exposen les dades obtingudes per la institució, la xifra d'infermeres mortes ja supera les 2.200 a nivell mundial i com el nivell de contagis dels professionals continua sent molt elevat, el personal que continua treballant al màxim està experimentant més angoixa psicològica per unes càrregues de treball que no disminueixen, així com pels abusos i les protestes continuades dels sectors antivacunes.

Infermera i pacientLes infermeres estan vivint una situació límit des que va arribar la pandèmia

Així mateix, el CIE, a través d'una enquesta als seus associats juntament amb estudis efectuats per aquestes o informació provinent d'altres fonts, apunta que l'efecte de la Covid-19 "és una forma complexa i extraordinària de trauma amb conseqüències potencialment devastadores, tant a curt com a llarg termini, per a les infermeres a títol individual i els sistemes de salut en els quals treballen".

L'organisme internacional ressalta que, si els governs no prenen mesures, "es corre el risc que la pandèmia faci malbé a la professió durant les pròximes generacions i podria suposar un èxode de la professió".

"L'estudi del CIE revela dades d'ansietat i estrès dels professionals al llarg de tot el planeta molt preocupants. A Espanya, fins al 80% de les infermeres manifesten símptomes d'ansietat i esgotament. No podem permetre que aquesta situació s'agreugi en un moment clau per a la salut de tots. La tercera onada de contagis ja assola a tot el nostre territori i tant el Govern central com els autonòmics han de treballar dia i nit per evitar el col·lapse dels nostres professionals. Tan important com superar la pandèmia és cuidar-se de la salut mental dels nostres professionals, peça fonamental per lluitar contra e la Covid-19", ha manifestat Florentino Pérez Raya, president del Consell General d'Infermeria d'Espanya, òrgan integrat al CIE.

Per la seva part, el director general del CIE, Howard Catton, ha destacat que "estem sent testimonis d'un trauma ocupacional extraordinari i complex que està afectant per força laboral d'infermeria a tot el món. Les infermeres s'estan enfrontant a exigències incessants i sense precedents per part dels seus pacients, la qual cosa està causant esgotament físic. Però també s'estan veient sotmeses a enormes pressions de salut mental que estan desembocant en casos greus d'angoixa psicològica. A tot el món, cuidar-se de pacients de Covid-19 implica fer front a un major nombre de morts, substituir familiars que no poden estar amb els seus éssers estimats ni tan sols mentre s'estan morint, preocupar-se per la falta d'equips de protecció individual, enfrontar-se a abusos per part de membres de les seves comunitats i negacionistes de la pandèmia i tenir por de transmetre el virus als seus éssers estimats a casa", ha expressat Catton.

Les dades del CIE mostren que, des de la primera onada de la pandèmia, la proporció d'infermeres que manifesta problemes de salut mental ha pujat del 60 al 80% a nombrosos països.

El trauma col·lectiu està tenint un efecte immediat i profund, però també és molt probable que tingui un impacte significatiu a llarg termini, ja que contribueix a una onada de trastorn d'estrès posttraumàtic, depressió i ansietat l'envergadura de la qual encara no podem determinar. No hi ha cap dubte que hi haurà conseqüències en la força laboral d'infermeria, que ja va camí d'un dèficit de 10 milions.

Fins i tot si únicament entre el 10 i el 15% de la població d'infermeria actual abandona la professió, tindríem un dèficit potencial de 14 milions d'infermeres el 2030, és a dir l'equivalent a la meitat de l'actual força laboral d'infermeria a tot el món. Un dèficit així repercutiria en tots els serveis sanitaris en l'era postpandèmica fins al punt que podria ser el determinant més gran de la salut de la població mundial en la pròxima dècada.

Infermera màscaraDesprés de la pandèmia, el dèficit d'infermeres al món s'explicarà|comptarà per milions

L'efecte de la COVID-19 en la salut mental de les infermeres al món:

>A Espanya, el 80% de les infermeres manifesta símptomes d'ansietat i creixent esgotament.

>L'Associació Japonesa d'Infermeria afirma que al 15% dels hospitals del Japó s'han produït casos d'infermeres que han abandonat el seu feina i aproximadament el 20% de les infermeres ha denunciat situacions de discriminació o prejudicis durant la propagació de la primera ona|onada de la pandèmia.

>L'Associació Americana d'Infermeres indica que el 51% de les infermeres se senten sobrepassades. Altres informes dels Estats Units assenyalen que el 93% dels treballadors sanitaris està experimentant estrès, el 76% esgotament, a més d'una triplicació de les ràtios infermera-pacients.

>Al Brasil, el 49% de les infermeres manifesta ansietat i el 25% depressió.

>A la Xina, el 60% de les infermeres manifesta esgotament i el 90% ansietat.

>A l'Àfrica, una enquesta realitzada a 13 països a l'Àfrica ha revelat que el 20% dels treballadors sanitaris ha experimentat símptomes de depressió diàriament durant la pandèmia en comparació amb el 2% previ a la pandèmia.

>A Israel, més del 40% de les infermeres té por de cuidar-se dels malalts i pacients de COVID-19.

>A Austràlia, el 61% dels treballadors sanitaris manifesta esgotament i el 28% depressió.