Preocupació generalitzada. La Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG) ha manifestat "de forma contundent i inequívoca" la seva "indignació" pel tracte donat als graduats i graduades en l'avaluació del MIR d'aquest cap de setmana. La qüestió és que el Ministeri de Sanitat ha prohibit l'accés a les proves a les persones que presentin algun símptoma de la covid-19, directament diagnosticades amb la malaltia o que es trobin en quarantena per haver sigut contacte estret, sense cap alternativa ni dret a cap convocatòria extraordinària. És a dir, que aquelles persones que hagin acabat la carrera i que ara han volgut presentar-se a aquest important examen no ho han pogut fer si han sigut víctimes recents d'aquesta sisena onada de la pandèmia del coronavirus, que malgrat que està de baixada, segueix disparada.

Aquesta indignació és generalitzada entre les facultats de medicina d'arreu del país i els seus graduats. Així ho corrobora la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis (Junts), que ha assegurat compartir la insatisfacció de la UdG i ha considerat que "les bases de les proves MIR haurien de preveure un tribunal d'incidències per aspirants afectats per la covid". "Ens estem coordinant amb la Conselleria de Salut per fer arribar la nostra preocupació", ha anunciat la consellera a les xarxes socials. El partit de Geis també ha dit que aquesta situació és "inacceptable". "Des de Junts denunciem que el Ministeri de Sanitat no ha previst cap sistema acreditat perquè els aspirants al MIR 2022 positius de covid-19 puguin fer l'examen", han denunciat en una piulada realitzada des del perfil de la sectorial de Salut.

TUIT Jaume Padrós

El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), Jaume Padrós, ha criticat que Sanitat "ha badat molt". "Els demano formalment en nom del CCMC que trobin una alternativa per aquests afectats. La situació actual agreujada per la manca de professionals justifica encara més una solució immediata", ha manifestat a Twitter. Quelcom amb el que està d'acord la consellera d'Universitats, que s'ha sumat a la petició de Padrós. "Cal garantir el dret a l'examen del MIR als aspirants afectats per la covid. Sanitat és una vergonya", ha carregat.

Per la seva banda, uns 3.017 estudiants catalans han fet aquest cap de setmana les proves per aconseguir una plaça en formació sanitària especialitzada en medicina, farmàcia, infermeria, psicologia, química, biologia i física. Recordem que, un any més, el ministeri de Sanitat no ha oferit cap alternativa als aspirants al MIR contagiats de covid, que hauran d'esperar un any per poder-se presentar a la prova. A Catalunya, els estudiants s'han repartit en 58 meses a Barcelona i nou a Girona. El ministeri ha incrementat per tercer any consecutiu el nombre de places i n'ha oferit 10.634, 385 més que l'any passat. S'hi han presentat un total de 28.714, de les quals 3.017 ho han fet a Catalunya: 1.827 aspirants a medicina, 549 a psicologia, 423 a infermeria, 116 a farmàcia, cinc a química i dinou a física.