Els indicadors de la Covid no paren de créixer i els experts ja apunten a una quarta onada després de la Setmana Santa, que acaba de començar. Sergio Alonso, investigador del BIOCOMSC de la UPC, preveu una augment de la Rt durant els dies de vacances a causa de l'increment de la mobilitat i una altra investigadora del BIOCOMSC, Clara Prats, ha indicat que "cada dia que passa és més probable que entrem en una quarta onada".

Els experts coincideixen en assegurar que la tendència és de creixement i que l'arribada d'altres variants del virus com la britànica, no ajuden a donar un missatge esperançador. A més, amb l'arribada de la Setmana Santa expliquen que ara, coincidint amb el primer cap de setmana de menys restriccions, comencen a sortir les persones que es van contagiar fa sis dies.

Positius i defuncions

En les darreres 24 hores, Catalunya ha registrat 1.493 nous positius, 594.337 des de l'inici de la pandèmia. Si bé les xifres de dissabte indicaven 1.787 nous casos, menys que els d'avui, també s'ha de tenir en compte que durant el cap de setmana es fan menys proves de detecció de la Covid.

Pel que fa al nombre de defuncions, el Departament de Salut n'ha comunicat 11 de noves, menys que les comunicades ahir, que eren 31. Aquesta xifra de dissabte, molt elevada, es devia al fet que divendres no es van comunicar les defuncions per un problema informàtic.

La situació als hospitals

Als hospitals han crescut els ingressos però això és el que passa cada cap de setmana ja que els dissabtes i els diumenges no es donen altes hospitalàries i, per tant, només hi ha ingressos. Actualment, a les Unitats de Cures Intensives (UCI) hi ha 396 persones ingressades, dues més que ahir, i a planta, menys greus, n'hi ha 1.385, 67 més que ahir.

Per la seva banda, la velocitat de propagació de la Covid-19 a Catalunya, l'Rt, puja a 1,11, una centèsima més, mentre que el risc de rebrot també s'incrementa, ho fa en vuit punts, fins a 234, segons el darrer balanç del Departament. En paral·lel, la incidència a 14 dies igualment puja i passa de 206,45 a 211,17. 

La vacuna

El 10% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, segons ha informat el Departament. El 5,3% n'ha rebut les dues i un 5,5% que està vacunat amb la pauta completa. La Conselleria entén per pauta completa haver rebut les dues dosis o bé només una en el cas de ser menor de 56 anys i haver passat la Covid.

Intent de tornar a la normalitat

Tot i les dades alguns sectors comencen a fer proves per intentar tornar a la normalitat, molt a poc a poc. Un exemple és el concert que es va fer aquest dissabte a la nit al Palau Sant Jordi de Barcelona.

El concert del grup Love of Lesbian s'ha convertit en la primera prova pilot massiva i sense distància de seguretat entre les 5.000 persones que van assistir des de l'inici de la pandèmia del Covid-19 a Catalunya.

Totes els assistents van haver de superar un test d'antígens i posar-se una mascareta ffp2 lliurada per l'organització. Dins el recinte, es van senyalitzar itineraris de sentit únic i la pista va quedar dividida en tres sectors. 

 

Foto principal: Els assistents al concert de Love of Lesbian es van realitzar una prova Covid abans del show / ACN