Les ferides ocupen un percentatge elevat en les demandes dels serveis d'Urgències, tant hospitalàries com extrahospitalàries. Sobre les seves cures i curació existeixen molts mites. La majoria no solen ser greus, però portar una cura adequada és clau perquè cicatritzin i es restauri la superfície de la pell. L'edat sol influir en l'aparició de ferides i veient que l'esperança de vida és cada vegada major, és probable que les ferides augmentin.

Les ferides més freqüents són les venoses, les arterials, les úlceres de peu diabètic i les úlceres per pressió. Per aconseguir que una ferida que està estancada comenci un adequat procés de cicatrització el més important és identificar quina és la causa per fer un correcte tractament etiològic. Hi ha molts avanços en la cura de les ferides, però en el camp de la cicatrització no hem d'oblidar que les estratègies més tradicionals són importants: mantenir la ferida seca i neta, protegir-la amb un apòsit i anar amb compte a la dutxa. En qualsevol cas, és adequat consultar amb un metge o infermera si es sospita que pot existir risc d'infecció.

Independentment de la causa, les ferides cutànies poden classificar-se segons profunditat, en erosions o úlceres i, segons el seu temps d'evolució, en agudes i cròniques.

Cal tenir especial cura amb les cròniques. Segons recull el sistema sanitari català en un document, una ferida crònica és aquella ferida amb afectació de l'epidermis, el derma i, de vegades, teixits subjacents, que no es cura en el temps esperat i presenta una escassa tendència a la cicatrització. Es pot considerar una ferida com a crònica si no es cura en sis setmanes. Les etapes involucrades en la infecció d'una ferida podrien ser: contaminació, colonització, infecció localitzada, infecció disseminada i infecció sistèmica.

TiretaEn pacients amb diabetis o amb factors de risc addicionals, com insuficiència arterial i immunosupressió (inclou tractament amb corticoesteroides), cal sospitar d'infecció de la ferida quan hi ha almenys un senyal o símptoma clínic d'infecció.

La dermocosmètica és un complement que pot ajudar a reparar millor la cicatrització de ferides convertint-se en una eina molt important no només per evitar el dolor, picor, etc., sinó també per millorar la qualitat de vida d'aquests pacients. En la reparació epidèrmica es tracta de tornar a la pell la seva homeòstasi i les seves condicions de barrera natural perquè aquesta cicatrització es faci de forma més ràpida, eficaç i amb una qualitat millor. El cosmètic el començarem a fer servir quan la infermera o el metge consideri que estem en fase de reparació epidèrmica, és a dir, quan ja no hi ha una ferida oberta.

Totes aquestes qüestions s'han tractat en la webinar "Desmuntant mites sobre la cicatrització i la cura de les ferides", que busca potenciar unes cures de qualitat per millorar així la vida dels pacients, que ha dut a terme el Consell General d'Infermeria a través del seu Institut Superior de Formació Sanitària, ISFOS.