Detectar l'Alzheimer abans que danyi el cervell és un repte que es podria assolir molt aviat. Investigadors del Barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, han identificat a la sang un biomarcador que permet detectar de forma molt precisa les fases inicials de la malaltia d'Alzheimer, un pas clau per poder-la tractar abans que els danys cerebrals siguin considerables.

Els resultats de l'assaig s'han validat en prop de 900 participants provinents de tres cohorts dedicades a la recerca en prevenció. A partir d'aquesta troballa, es podran dissenyar nous sistemes de diagnòstic precoç no invasiu basats en la combinació de biomarcadors sanguinis.

Així, els investigadors sostenen que en el futur, això permetrà detectar "els canvis silenciosos que es produeixen al cervell amb una simple anàlisi de sang sol·licitada pel metge de capçalera". Tot plegat permetrà provar diferents tractaments, abans que el dany neuronal "sigui irreversible".
 

Proteïna cerebral

Més concretament, la recerca ha conclòs que la proteïna acídica fibrilar glial (GFAP, per les seves sigles en anglès) és un biomarcador molt precís per diagnosticar les fases inicials de la malaltia d'Alzheimer a la sang. L'estudi, publicat a la revista JAMA Neurology, revela que certs nivells d'una proteïna cerebral present al plasma sanguini indiquen la presència d'alteracions associades a la fase preclínica de la malaltia. 

Els investigadors van analitzar les mostres de sang de 387 persones sense alteracions cognitives i amb cert risc de desenvolupar Alzheimer, provinents de l'Estudi Alfa, impulsat el 2013 a Barcelona per la Fundació Pasqual Maragall i la Fundació "la Caixa". Així mateix, van investigar el plasma de 300 persones asimptomàtiques i amb deteriorament cognitiu. Finalment, van analitzar les mostres de 187 pacients només amb deteriorament cognitiu.

Esforç internacional

Els resultats d'aquest estudi internacional se sumen a les últimes troballes de biomarcadors sanguinis per detectar la malaltia d'Alzheimer.

"Hem vist que els nivells del biomarcador GFAP són més elevats en persones que estan en la fase asimptomàtica de l'Alzheimer, i que ens permeten diferenciar les que tenen o no patologia amiloide al cervell, que és l'estadi previ a la malaltia", ha explicat la investigadora Marta Milà-Alomà.

Totes les proves de l'assaig van ser analitzades a la Universitat de Göteborg, i quantificades amb una tecnologia d'alta precisió utilitzant immunoassaigs comercialment disponibles. La recerca, impulsada per la Fundació La Caixa, ha comptat amb la col·laboració d'investigadors de la Universitat de Göteborg, la McGill University de Montreal, la Universitat i l'Hospital Lariboisière Fernand-Widal de París, l'Hospital del Mar i Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES) i el CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN).

Actualment, la Fundació Pasqual Maragall està engegant un laboratori translacional equipat amb tecnologies d'última generació per investigar la malaltia.