L'Hospital de Sant Pau ha creat una nova aplicació per millorar l'atenció de les pacients amb endometriosi, una malaltia inflamatòria crònica que afecta un 10% de les dones en edat fèrtil. Coincidint amb el Dia Mundial de l'Endometriosi, l'hospital ha donat a conèixer aquesta nova aplicació, anomenada "What-end", que vol oferir "una assistència més continuada i eficaç a les pacients i un contacte bidireccional amb els professionals". Actualment, s’està duent a terme una prova pilot en 60 pacients i la previsió és poder incorporar-la a la pràctica clínica l'any vinent. El Dr. Josep Estadella, membre de la Unitat d’Endometriosi de l'hospital i responsable de "What-end", ha explicat que es pretén fer un seguiment més individualitzat de les pacients i permetre un contacte ràpid als professionals de referència, per tal de reduir el nombre de visites urgents i millorar la satisfacció de les pacients.

L'endometriosi és una malaltia que es defineix per la cronicitat i la progressió, que obliguen a un seguiment regular. En l'atenció a les pacients afectades, l'Hospital de Sant Pau ha detectat que hi ha un seguit de necessitats que no es veuen cobertes en el seguiment habitual, i és per això que ha impulsat aquesta eina digital, amb la que vol millorar la qualitat del procés assistencial. Les necessitats no cobertes de les pacients inclouen una manca d’informació de la malaltia, manca d'accés a professionals fora de les visites programades i manca de control sobre la seva malaltia. Els especialistes, al seu torn, lamenten que els falta temps per assessorar les pacients sobre la malaltia de forma adequada i per fer un monitoratge de la seva qualitat de vida.

 A través de What-end, les pacients podran introduir al sistema registres del seu estat general diari, el grau de dolor pelvià, l'aparició de nous símptomes i efectes secundaris de la medicació. Aquesta informació estarà compartida amb els especialistes, que a partir d'aquests registres podran valorar si cal avançar una visita, programar una prova o fer un canvi en la medicació. L'aplicació també compta amb un sistema de missatgeria que vol facilitar la comunicació pacient-especialista. Estadella destaca que gràcies al seguiment digital que ofereix l'aplicació es podrà "detectar precoçment empitjoraments clínics, efectes secundaris o l'abandonament del tractament" i també fer un "monitoratge de la qualitat de vida de les pacients".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!