L'Hospital Sant Joan de Déu separarà dues siameses de Mauritània acabades de néixer, segons ha informat el mateix centre aquest divendres. Ara per ara, els especialistes practiquen proves preparatives per poder separar quirúrgicament la Khadija i la Cherive —que estan unides per l'abdomen. L'Exèrcit de l'Aire espanyol va traslladar dimecres passat en un avió medicalitzat les dues bessones, que han arribat aquest 27 d'octubre a la Unitat de Cures Intensives Neonatals de l'hospital. El cas recorda en certa manera al de l'Oliver, el nen que va viatjar des de Mèxic fins a Barcelona perquè li extirpessin un tumor cerebral al mateix centre ara fa un any.

Tenen menys d'un mes de vida, ja que van néixer el passat 8 d'octubre. Estan unides per la part superior de l'abdomen, amb un cordó umbilical únic i un pes conjunt de 5,2 quilograms. Seran operades en els pròxims dies per separar els seus cossos i que "puguin tenir una vida normal". Les germanes van viatjar a Barcelona acompanyades per familiars, metges militars i personal sanitari de Sant Joan de Déu, i ara són ateses pels equips de Neonatologia i de Cirurgia. També les atenen especialistes del mateix centre barceloní en Cardiologia, Gastroenterologia, Nutrició i Anestèsia, entre d'altres.

Proves complementàries a les bessones

La situació clínica de les criatures és estable, respiren sense dificultat i sense oxigen suplementari. En aquests moments, se'ls estan fent proves complementàries a les quals es van dur a terme al seu país d'origen per tal de "disposar d'informació més precisa i planificar la seva separació". La cirurgia està prevista per als pròxims dies i la recuperació es realitzarà a la mateixa Unitat de Cures Intensives Neonatals.

Cal recordar que els bessons siamesos són dos nadons que neixen connectats físicament. Es desenvolupen quan l'embrió se separa parcialment per formar dos individus, que romandran connectats físicament generalment pel pit, l'abdomen o la pelvis —tot i que poden compartir un o més òrgans interns. Molts d'ells ja no són vius quan neixen o moren poc després del part, però els avenços en cirurgia i tecnologia han millorat les taxes de supervivència. Alguns siamesos que sobreviuen poden ser separats quirúrgicament, l'operació de la qual depèn del lloc on estan units i de quants i quins òrgans comparteixen. També depèn de l'experiència i l'habilitat de l'equip quirúrgic. En el cas de l'abdomen, sovint comparteixen el fetge i alguna part del tracte digestiu superior. Generalment, no comparteixen el mateix cor.

 

Imatge principal: la Khadija i la Cherive, les bessones siameses que seran separades a l'Hospital Sant Joan de Déu / Europa Press