L'Hospital públic Universitari General de Villalba realitza més de 450 intervencions anuals per tractar la patologia benigna de paret complexa. Encara que en general es considera que la patologia de paret abdominal és benigna, la seva complexitat pot ser significativa i comprometre seriosament la qualitat de vida del pacient.
Hèrnies i eventracions mal resoltes, o que recidiven, poden transformar-se en quadres quirúrgics d'elevada dificultat. En aquest context, Hospital Universitari General de Villalba -hospital públic de la Comunitat de Madrid- ha consolidat un model quirúrgic avançat i multidisciplinari per tractar amb èxit tant casos simples com aquells més exigents.
"Una hèrnia pot semblar un problema menor, però si recidiva o es complica, l'abordatge es torna molt més delicat. Per això és fonamental una indicació quirúrgica precisa i una tècnica ben executada des del primer moment", explica la doctora María José Fraile, cap del Servei de Cirurgia General de l'hospital.
En el centre villalbí s'aborden més de 400 casos anuals de patologia de paret abdominal no complexa, i més de 50 intervencions d'eventracions complexes que requereixen planificació individualitzada. Per a aquests últims casos, l'hospital ha desenvolupat circuits específics de valoració i preparació preoperatòria, on intervenen diferents especialistes segons les necessitats de cada pacient.
"Els casos complexos poden requerir la implicació de cirurgians plàstics, anestesistes, endocrins, fisioterapeutes, metges rehabilitadors o radiòlegs vasculars, a més de l'equip quirúrgic habitual. La coordinació entre tots ells marca la diferència en el resultat final", assenyala la doctora Fraile.
A més, el General de Villalba explica amb un programa d'optimització preoperatòria i recuperació intensificada que s'aplica a tots els pacients, millorant els temps de recuperació i reduint complicacions postoperatòries. Aquest enfocament personalitzat és especialment important perquè els símptomes d'aquestes patologies poden tenir un gran impacte en la vida diària del pacient. Les hèrnies o eventracions solen manifestar-se amb dolor, deformitats visibles o molèsties en caminar, tossir o realitzar esforços. En casos més avançats, fins i tot poden produir-se dificultats respiratòries.
En tot aquest procés, el paper de la infermeria especialitzada resulta de gran importància, tant en la valoració preoperatòria com en el seguiment postquirúrgic. La seva intervenció garanteix una atenció contínua, segura i centrada en les necessitats del pacient.
Tecnologia
L'hospital disposa de tots els recursos tècnics disponibles en l'actualitat per al tractament de la patologia de paret, des de cirurgia oberta fins a abordatges mínimament invasius, laparoscòpics o robòtics. En aquest sentit, la incorporació el 2023 d'un robot quirúrgic d'última generació ha suposat una millora significativa en la precisió i seguretat en casos de gran complexitat.
Així mateix, en determinades situacions s'apliquen tècniques avançades d'assistència quirúrgica com el neumoperitoneu preoperatori o la utilització de toxina botulínica per facilitar el tancament de defectes abdominals de gran mida.
"Gràcies a aquestes tecnologies podem abordar mínimament de forma segura casos que abans només podien resoldre's amb cirurgies obertes molt agressives. És un salt qualitatiu per al pacient i per a l'equip quirúrgic", destaca la cirurgiana.
Addicionalment, a l'hospital villalbí l'atenció en cirurgia digestiva és ràpida, a més d'eficaç, fins i tot per als casos més complexos, una vegada s'estableix la indicació quirúrgica el que, sumat a la seva qualitat assistencial i enfocament multidisciplinari, han consolidat la seva experiència en aquest tipus d'intervencions.
De cara al futur, el centre continua apostant per la innovació. "Esperem incorporar avenços en materials protètics i noves tècniques de tractament tissular que facin les reparacions encara més segures i duradores, que obren un camp molt prometedor," conclou la doctora Fraile.