L'hospital Universitari de Bellvitge (HUB) està aconseguint resultats "prometedors" en un nou tractament per a tumors primaris. La tècnica en qüestió, anomenada "crioablació percutània" consisteix en congelar els tumors, introduint unes agulles especials a l'interior del tumor i, amb temperatures de fins a -40 graus, provocant la destrucció de les cèl·lules tumorals de forma precisa. Aquesta nova tècnica s'ha mostrat efectiva en tumors primaris i el més interessant és que resulta molt menys invasiu per al pacient que la cirurgia, ja que no requereix incisions a la pell. En els tumors secundaris, que són aquells que ja han iniciat un procés de metàstasi, aquesta tècnica s'ha mostrat efectiva en la reducció del dolor i alguns símptomes. 

La crioablació percutània es pot aplicar en tumors primaris situats en parts "toves",  com ara els músculs o a prop de les articulacions, i als ossos. En el cas dels tumors secundaris, l'equip mèdic de l'HUB ha constatat una reducció del dolor en els pacients, així com resultats positius alleujant alguns símptomes concrets, però la crioablació no ofereix els mateixos resultats que en els tumors primaris. Tot i això, aquest avenç representa una nova fita en la recerca de tractaments contra els tumors, un dels focus d'investigació més importants en l'àmbit sanitari.

Els especialistes poden dur a terme aquest procediment amb el pacient sedat, sense necessitat de fer servir una anestèsia general, que és molt més invasiva i després de la intervenció requereix més analgèsia. Aquest és un dels grans avantatges d'aquesta tècnica, juntament amb el fet que aquesta intervenció comporta un ingrés hospitalari de només 24 hores. “Un dels avantatges és que permet tractar àrees més grans que amb altres tècniques; es visualitza perfectament l’extensió de la zona afectada, evitant així lesions en estructures pròximes al tumor, i els efectes de la crioablació es poden comprovar de forma immediata”, explica el doctor José Antonio Narváez, cap clínic de la secció de Radiologia Musculoesquelètica del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’HUB. 

Aquest tractament és pioner a l'estat espanyol i l’Hospital de Bellvitge va començar a fer servir aquesta tècnica, la crioablació percutània, l’any 2015, esdevenint aleshores el primer centre a Catalunya i un dels pioners a tot l’estat espanyol en utilitzar aquest procediment per tractar tumors de l’aparell locomotor. Fins avui, s’han dut a terme més de 80 tractaments. Entre avui i demà, el HUB compartirà la seva expertesa en la matèria amb altres centres de l’Estat en el primer curs teòric-pràctic d’aquest procediment.