La vacuna contra el coronavirus desenvolupada pels laboratoris catalans Hipra ja ha superat les proves de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i roman a l'espera de rebre l'autorització perquè es pugui comercialitzar sota el nom Bimervax. Des de la companyia, esperen que aquest darrer tràmit se superi la setmana que ve, tot i que pot ser que s'allargui uns dies més. La revisió contínua va començar el març del 2022. Es tracta d'un procés obligatori per obtenir la validació, però la millora de la pandèmia ha comportat que els estudis s'hagin dut a terme sense la mateixa urgència dels primers moments de l'emergència sanitària i que les sol·licituds d'informació hagin estat exhaustives. Certament, l'aprovació final de la vacuna d'Hipra no ha seguit els terminis previstos, a causa dels requisits imposats per l'EMA. "La veritat és que l'EMA està sent molt exigent, crec que com ara ja hi ha vacunes no estem en el mateix moment, però avui els temps són els temps de l'EMA i no podem fer altra cosa que respectar-ho", va comentar la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, a principis d'any.

La vacuna catalana, a punt per a sortir al mercat

Hipra té des d'agost un contracte amb la Comissió Europea que possibilita als estats membres adquirir-ne fins a un màxim de 250 milions de dosis. Ara per ara, l'EMA ha iniciat l'avaluació de la sol·licitud d'Hipra per comercialitzar la vacuna i ha anunciat el nom de Bimervax. Des de l'empresa, els responsables expliquen que han fet aquest nou pas després d'un llarg procés per demostrar el compliment de totes les mesures sanitàries i de seguretat. La previsió és que l'autorització definitiva s'obtingui la setmana que ve en una nova reunió, encara que tampoc no es descarta que el termini es prolongui alguns dies més. Aquesta vacuna és de proteïna recombinant adjuvada i es conserva a temperatura de refrigeració d'entre 2 i 8 graus, cosa que facilita l'emmagatzematge i la distribució.

La vacuna d'Hipra s'adapta a les noves variants

Des dels laboratoris s'ha explicat que la tecnologia utilitzada permet una versatilitat important per a la seva adaptació a noves variants del virus. Diversos hospitals, principalment de l'Estat, han participat en tots els processos d'assajos necessaris per obtenir aquesta validació de la revisió continuada prèvia al vistiplau a la comercialització. En qualsevol cas, tant des d'Hipra com la ministra Morant han defensat la utilitat de la vacuna. La ministra, de fet, va afirmar que el que estan fent és treballar amb els laboratoris catalans, la vacuna de la qual "és molt bona" i està presentant "molt bons resultats" i tots els assajos clínics "estan anant bé".