La vinculació entre dieta i la nostra salut és vital, a molts nivells. Entre ells, els que tenen a veure amb el sistema immunitari. Un equip d'experts liderats per la Universitat d'Harvard ha demostrat com la dieta afecta en última instància el sistema immunitari a través del microbioma intestinal. La prova s'ha dut a terme amb ratolins, en què s'ha pogut comprovar que el que consumeixen els animals inicia l'alliberament d'un subproducte metabòlic d'un microbi intestinal específic que, al seu torn, modula la immunitat intestinal dels animals.

Els resultats, publicats a Nature, ofereixen una explicació sobre la complexa interacció entre la dieta, la microbiota intestinal i la funció immunològica. Els experts han aconseguit identificar una molècula microbiana la síntesi del qual i alliberament estan influïdes per la dieta. Aquesta molècula, al seu torn, estimula l'activació i la senyalització d'un subconjunt de cèl·lules conegudes com a cèl·lules T, assassines naturals que participen en la regulació immunitària i que estan implicades en una varietat d'afeccions inflamatòries.

Si bé els científics han suposat durant molt temps que la dieta juga un paper en la salut immunològica, el nou estudi aclareix la cascada molecular precisa darrere d'aquesta interacció. En definitiva, han aconseguit saber com la dieta afecta el sistema immunològic a través d'un mediador microbià a l'intestí.

Pícnic

Si es confirmen en animals més grans i, finalment, en humans, els resultats poden ajudar a desenvolupar tractaments de molècules petites que milloren la immunitat tant intestinal com general, asseguren els investigadors.

En una sèrie d'experiments, l'equip va identificar la cascada de senyalització immunològica desencadenada per la descomposició metabòlica dels aminoàcids de la dieta a l'intestí del ratolí. Aquesta via de múltiples passos comença quan un animal consumeix aliments que contenen aminoàcids de cadena ramificada, anomenats així per l'estructura similar a una branca d'arbre d'una de les seves cadenes moleculars. Després, els aminoàcids de cadena ramificada són absorbits per B. fragilis, un microbi resident en l'intestí, i un enzim específic els converteix en molècules de lípids de sucre que també tenen cadenes ramificades. El microbi B. fragilis després allibera molècules de cadena ramificada que són detectades i recollida per una tipus de cèl·lules de senyalització immunològica conegudes com a cèl·lules presentadores d'antigen, que al seu torn indueixen a les cèl·lules T4 a exercitar la seva resposta immunoreguladora mitjançant la regulació positiva dels gens que controlen la inflamació i la immunitat.

En conjunt, els experiments proporcionen una explicació estructural i molecular dels efectes antiinflamatoris prèviament observats d'aquesta classe de lípids de sucre produïts pel microbi intestinal B. fragilis.