La situació especial que estem vivint ha provocat que recaigui en els pares un pes més important de la formació dels nens a casa. I com mantenir una bona salut mental ha de ser un dels objectius principals del confinament, el cert és que no està de més saber amb quin tipus d'habilitats es pot treballar aquests dies a casa amb els fills.

Una bona guia és l'estudi que va presentar el Fòrum Econòmic Mundial que porta per títol Nova visió per a l'educació: fomentar l'aprenentatge social i emocional a través de la tecnologia, on es destaquen setze habilitats que ha de desenvolupar un alumne per preparar-se per a aquesta nova societat.

Pare filla

No es tracta que els pares substitueixin a les escoles i els professors, entre altres coses perquè és sens dubte una missió pràcticament impossible tenint en compte la difícil situació que vivim i que els mateixos pares han de mantenir també les seves feines. Però la guia pot servir de gran ajuda per afrontar en família l'especial situació que vivim així com una sèrie de consells per tenir en compte a l'hora d'establir una relació amb els nens a casa i un suport per a la seva formació, tant personal com a acadèmica.

Per això, hi ha algunes idees que podem tenir en compte de l'informe per intentar fer-ho de la millor manera possible i amb la informació més important. En primer lloc, fomentar l'aprenentatge basat en el joc i crear un ambient segur en el qual el nen desenvolupi el seu aprenentatge. Això es tradueix en que cal intentar en la mesura possible buscar-li el costat lúdic a la rutina infantil, perquè el confinament se li faci més suportable. També és interessant fomentar una mentalitat de millora i creixement personal, explicant-li als més petits que, malgrat tot, pot ser una etapa interessant en les seves vides per aprendre certes coses, millorar en la seva autonomia o ser més a prop de la família.

Donar-li temps al nen per facilitar la seva concentració és també un aspecte important, així com fer-lo partícip dels ensenyaments per fomentar el raonament reflexiu i l'anàlisi. No s'ha d'oblidar tampoc elogiar-lo per fomentar la seva autoestima, ajudar-los a trobar les seves fortaleses i habilitats i proporcionar-los desafiaments apropiats, dedicar-los temps i proporcionar-los objectius clars d'aprenentatge i desenvolupament de l'autonomia personal.

Adolescent

A casa, cal crear un feedback constructiu que afavoreixi que el nen senti que se l'escolta i que les seves opinions compten. A més, cal permetre que comparteixin propostes i que donin la seva opinió en el dia a dia de la rutina familiar perquè aportin solucions als reptes que se li plantegen. Finalment, i a través d'exercicis, activitats culturals a casa o manualitats, cal oferir-li oportunitats per crear i innovar. També cal involucrar-lo en l'activitat familiar i fer-li la confiança que tot això passarà i que tots romandran junts. Sense oblidar la necessitat d'abordar amb ell la qüestió de les emocions que li produeixen els esdeveniments i els canvis i desenvolupar la seva flexibilitat fent-lo partícip de diferents situacions de les quals hagi de formar part.