En aquests dies tan complicats per a tothom, més d'un estarà experimentant com de difícil que resulta gestionar d'una manera adequada les emocions davant de tants canvis transcendentals. Tanmateix, el fet que costi, no resta importància al fet que un bon control emocional és clau per superar aquesta etapa de la millor manera possible.

Un dels experts més importants en control emocional és el nord-americà David Goleman, Doctor en Psicologia Clínica per Harvard i autor d'un dels llibres més famosos del món en aquest àmbit, Intel·ligència Emocional, amb el qual va popularitzar l'ús d'aquest terme avui tan freqüent.

Goleman defineix l'intel·ligència emocional com l'habilitat que té una persona per percebre, assimilar, comprendre i regular les pròpies emocions. I subratlla un aspecte fonamental: el primer pas per poder controlar les nostres emocions és saber posar-los-hi nom. Per això és important l'autoconeixement, és a dir, que sapiguem distingir quin tipus d'emocions ens afecten en determinades circumstàncies i quins són els impulsors que provoquen que de vegades se'ns desbordin.

Atabalat (2)

Un bon consell és intentar prendre distància de la situació. I repetim, no és gens fàcil en aquestes circumstàncies, però es pot intentar. Per exemple, si en aquests dies a casa notem que alguna cosa ens produeix un especial enuig i estem a punt de sentir ràbia, és millor allunyar-se físicament i emocionalment, deixar passar uns minuts i intentar analitzar per què ens ha produït una emoció tan desmesurada.

Un recurs que ens pot ser de gran utilitat és intentar visualitzar el problema, provant d'imaginar-nos a nosaltres mateixos en aquesta situació però com si el miréssim a través d'un espiell. Alhora cal intentar mantenir la calma, per exemple, relaxant-nos a través d'una respiració profunda. O deixant la ment en blanc, una tècnica molt efectiva que se sol utilitzar quan es practica la meditació o el mindfulness.

Una vegada hem treballat l'autoconeixement i hem aconseguit identificar quin tipus de situacions són les que impulsen les nostres emocions i ens fan perdre el control sobre elles, és aconsellable iniciar el camí de l'autoregulació.

Per aconseguir-la, és important tenir present diversos aspectes. En primer lloc, en la mesura possible evitar aquelles situacions que ens produeixen els conflictes: existeixen alternatives? És possible canviar alguna rutina o al revés, crear una de nova que ens ajudi a trobar-nos millor en la mesura possible? I amb la família, què podem canviar en la relació que ens provoca l'enuig o la ràbia?

Com passa en l'actualitat, de vegades no és possible canviar la situació, així que el que hem d'intentar si es pot és modificar la nostra manera d'enfrontar-nos a ella. En primer lloc, anant preparat davant del que s'acosta i tenint treballada una resposta que ens permeti controlar l'emoció. Si ja sé que determinada circumstància em produeix por, fàstic, enuig o neguit, he d'intentar contrarestar això amb pensaments positius i frases que m'ajudin a calmar els meus pensaments.

Niños guerra (2)

Si les nostres emocions es desborden per bé o per malament amb una altra persona, és important intentar contar fins a deu i no tenir cap reacció fins que tinguem control sobre el nostre físic, bé sigui mitjançant la respiració o l'allunyament. També són útils altres tècniques, com prendre la iniciativa abans d'esperar la nostra reacció, utilitzar l'humor com a recurs i practicar de manera freqüent l'alliberament de pensaments, bé sigui mitjançant l'escriptura o el diàleg són bones maneres de donar curs al que sentim d'una forma ordenada.