Els ajuntaments de Barcelona, Tarragona i Girona han anunciat mesures per fer front a la pandèmia de la Covid-19 que inclouen congelar impostos o taxes per sectors concrets com la restauració alhora que tenen com a objectiu millor la vida dels ciutadans.

El consistori gironí, per exemple, calcula que la pandèmia ha tingut un impacte directe de sis milions d'euros per les arques municipals, dels quals una tercera part són per l'atonia del sector immobiliari (perquè corresponen a plusvàlues o ICIO); i arran de les caigudes d'ingressos a les zones blaves (600.000 euros), a les escoles bressol (300.000 euros) o amb la taxa d'escombraries (750.000 euros).

Tot i això, de cara el pròxim 2021, Girona congelarà els impostos i les taxes amb la finalitat d'oferir un "suport real" en l'economia tant de les empreses com de les famílies. Aquesta mesura té com a objectiu pal·liar els efectes del coronavirus, tal com han explicat aquest dilluns l'alcaldessa gironina, Marta Madrenas, i la tinenta alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas. 

Bars Tarragona / ACNUns bars de Tarragona amb la persiana baixada, després que el passat divendres entrés amb vigència la normativa que prohibeix el tancament dels bars. / ACN

Demanen que la ciutadania s'informi

Madrenas ha destacat que "és important" que la ciutadania consulti totes les subvencions i bonificacions que inclouen les ordenances. "Que ho mirin a la web o ens truquin, perquè els assessorarem i els ajudarem", ha destacat l'alcaldessa segons unes declaracions que recull l'ACN. 

Pel que fa a Barcelona també ja anunciat que congelarà tots els tributs municipals pel pròxim exercici a causa de la situació econòmica derivada de la pandèmia. En aquest sentit, la regidora d'Hisenda, Montserrat Ballarín, ha detallat que aquesta congelació implicarà una caiguda d'entre 60 i 70 milions d'euros dels previstos per aquest any. A més, ha apuntat que l'Ajuntament preveu ingressar 183 milions d'euros menys aquest 2020 en comparació amb les previsions fetes. Tot i això, la regidora ha defensat que volen ser "sensibles" a les dificultats provocades pel coronavirus.

D'altra banda, Ballarín també ha anunciat que preveu mantenir la reducció del 75% de la taxa de terrasses fins al 31 de desembre del 2021, aprovada aquest any de manera extraordinària via decret d'alcaldia. 

Tarragona no cobrarà l'impost de terrasses a la restauració

Per la seva part, el consistori tarragoní ha informat que no cobrarà les taxes corresponents a terrasses o de l'ús de la via pública del sector de la restauració fins que no pugui reprendre l'activitat, que està aturada, mínim, per un període de quinze dies arran de la crisi sanitària.  

En aquest sentit, la consellera de Domini Públic, Cinta Pastó, ha assenyalat que, encara que ja s'hagi tramitat el cobrament de taxes d'ocupació del carrer amb taules i cadires, ho tiraran enrere a l'espera de veure com evoluciona la pandèmia.

A finals de setembre l'Ajuntament i representants del sector van acordar reactivar el cobrament dels impostos del darrer trimestre de l'any i posar fi a l'exempció fiscal que va entrar en vigor al març amb l'estat d'alarma.