Són moltes les investigacions que han analitzat l'impacte de la COVID-19 en els animals. L'últim estudi ha estat dut a terme per la Universitat Agrícola de la ciutat xinesa d'Huazhong, on diversos experts han seguit els casos de diversos gats a Wuhan, ciutat on va començar el primer brot conegut aquesta malaltia, i les dades demostren que aquests animals són més susceptibles a contreure la COVID-19 del que es pensava.

Els experts van prendre mostres de sang de 102 gats entre gener i març de 2020, després del primer brot. També es van recollir hisops nasals i anals. Els resultats, publicats a la revista Emerging Microbes & Infections, mostren anticossos de la COVID-19 presents en 15 de les mostres de sang preses dels animals. D'ells, 11 tenien anticossos neutralizantes, proteïnes que s'uneixen amb èxit a un virus per bloquejar la infecció. Això sí, segons els resultats de les visites posteriors, cap dels animals estudiats ha mort.

Gats-covinya|cocep-19

La transmissió gat-humà no està demostrada científicament, així  els experts demanen prudència

La mostra d'exemplars examinats va incloure 46 d'abandonats de 3 refugis d'animals, 41 de 5 hospitals de mascotes i 15 gats de famílies de pacients amb COVID-19. Els tres exemplars amb els nivells més alts d'anticossos pertanyien tots a pacients que havien estat diagnosticats amb COVID-19, mentre que també hi havia signes de gats infectats amb el virus per altres gats en els quals van ser abandonats i residents en els hospitals de mascotes. Els experts asseguren que, tot i que encara no s'ha emprovat amb certesa la possibilitat de transmissió del virus d'aquests animals als humans, s'han de considerar aquestes dades per prendre les precaucions necessàries.

El raonable és pensar que aquestes infeccions probablement estiguin causades pel contacte amb un ambient contaminat amb SARS-CoV-2, o pacients amb COVID-19 que van alimentar els gats. Per tant, s'han de considerar mesures per mantenir una distància adequada entre els pacients amb COVID-19 i els animals de companyia com els gossos i gats. També s'han d'establir mesures d'higiene i quarantena per a aquests animals d'alt risc, asseguren els científics.

L'equip d'experts va avaluar el tipus de reaccions d'anticossos en detall i va poder descriure les característiques dinàmiques dels anticossos trobats. Entre els molts descobriments dins dels anticossos, van veure que el tipus de reacció produïda pels gats s'assembla a les observades en les infeccions per coronavirus estacionals, la qual cosa implica que els exemplars que han tingut la infecció per SARS-CoV-2 segueixen en risc de reinfecció. Els autors afirmen que es tracta d'una resposta d'anticossos transitòria similar que també s'observa en humans, i que el seu estudi ha d'utilitzar-se en el futur com a referència per al tractament clínic i la prevenció de COVID-19.

Gat en una cadira

Els gats que han tingut Covid-19 serien susceptibles de reinfectar-se

La investigació retrospectiva va confirmar que totes les mostres d'anticossos positives es van prendre després del brot, el que suggereix que la infecció dels gats podria deure's a la transmissió del virus d'humans a gats. Això sí, encara és necessari verificar-ho mitjançant la investigació del SARS-CoV-2 i de les infeccions abans d'aquest brot per verificar-ho.