Tensions entre els presidents autonòmics d'Espanya per la situació del coronavirus a Madrid. El president socialista de Castella la Manxa, Emiliano García-Page, va fer aquest dimecres unes dures declaracions contra de la gestió d'Ayuso. "El 80% dels casos que ens han arribat venen de la bomba radioactiva vírica que es va implantar a Madrid", ha denunciat García-Page, que considera que els anirà "bé o malament" si es descontrola Madrid.

El president autonòmic ha assegurat que fins i tot hi ha madrilenys que no se senten protegits pel seu sistema sanitari. "Hi ha gent de Madrid que s'està empadronant a Castella-la Manxa per canviar la targeta sanitària", ha deixat anar García-Page. El socialista ha negat que això es tracti de diferències entre els partits, i que és "essencial" buscar estratègies conjuntes més enllà dels colors i dels governs.

Indignació al govern d'Ayuso

Les declaracions de García-Page han despertat la indignació en el govern d'Isabel Díaz Ayuso. Diversos consellers de govern madrileny han criticat les paraules del president socialista. Com el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, que ha criticat en una entrevista a Telecinco que es tracti de "buscar culpables" i es responsabilitzi Madrid de la propagació de la Covid-19, ja que afirma que la transmissió a la regió és més gran per la seva alta densitat de població i mobilitat.

Ayuso Almeida EFE

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida. / Efe

Més conciliador, el conseller d'Economia, Manuel Giménez, ha reconegut que les declaracions de García-Page "no són afortunades" però creu que s'han d'entendre en un context de "tensió". També l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, s'ha pronunciat al respecte. "Dir que hi ha una bomba vírica que ha estat culpa de Madrid i que està afectant a Castella la Manxa, no ajuda a resoldre els problemes que tenen a Castella la Manxa", ha declarat en una entrevista a Antena 3.

Més coordinació per la Covid-19

Sobre les mesures al respecte, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que "el confinament perimetral de Madrid no procedeix".

D'altra banda, en un acte públic aquest dijous, García-Page s'ha fet relativament enrere en les seves paraules. En concret, ha reiterat que "el virus ni té carnet polític, ni vota, ni té ideologia", de manera que "no és un problema de governs", i ha assegurat que té "la millor relació amb la Comunitat de Madrid". "Ens estem coordinant a la pandèmia i a partir de la reunió d'ahir, més", ha comentat en al·lusió a la reunió convocada pel Ministeri de Sanitat i els responsables sanitaris de la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lleó.

 

Imatge principal: El president socialista de Castella la Manxa, Emiliano García-Page. / Efe