La Fundació La Caixa ha atès a unes 2.000 persones amb coronavirus que es trobaven en els darrers dies de vida. Aquests han rebut assistència en el marc del programa Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, que es va posar en marxa el 2009. Des de llavors, el personal de la Fundació La Caixa han donat els serveis a 170.561 pacients i 250.633 familiars, tal com ha detallat aquesta institució en un comunicat publicat al seu web.

En concret, aquest programa s'engloba dins de l'Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, s’implementa a través d’una xarxa d’Equips de d’Atenció Psicosocial (EAPS), implementada en 132 hospitals i 133 unitats de suport domiciliari mitjançant 44 EAPS, 230 psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals, i més de 1.000 voluntaris. En el cas de Catalunya, el programa inclou onze EAPS que actuen en 39 hospitals i centres sociosanitaris, així com 42 equips d’atenció domiciliaria. Aquests empleats han pogut atendre des del 2009 fins ara a 36.266 pacients i 52.829 familiars.

Atenció en temps de pandèmia

Durant la crisi sanitària, desencadenada el passat mes de març per la Covid-19, la Fundació ”la Caixa” ha posat a disposició els seus 44 EAPS amb la finalitat de cobrir les necessitats psicosocials de les persones afectades per la Covid-19.

Personal de la Fundació la Caixa atén a una pacient / Fundació La Caixa

Una treballadora de la Fundació La Caixa atén a una pacient / Fundació La Caixa

"L’atenció al dol en circumstàncies extremes com les que s’han produït amb el coronavirus ha estat també objecte de treball per part dels professionals del programa. A més, s’han hagut de fer molts esforços i maniobres para continuar acompanyant els pacients amb menys recursos a causa de la dificultat de derivació als hospitals. Per tant, en aquestes circumstàncies, els EAPS han incrementat la seva tasca abordant no sols la Covid-19, sinó també totes les malalties terminals que han estat i continuen sent presents", ha ressaltat la Fundació La Caixa en el Comunicat.

Al detall, els EAPS que gestiona l'entitat han atés a 8.635 persones al final de la vida, 1.091 de les quals afectades per al coronavirus, i 13.266 familiars, 2.102 dels quals vinculats a pacients amb el virus. A Catalunya, des del març fins a dia d’avui, han estat atesos 1.996 pacients (covid i no covid), i 3.269 familiars.

Decisió final en mans del pacient

Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària de la Caixa, ha assegurat que els empleats d'atenció psicosocial i les persones ateses formen un sol equip, en el "qual la veu, la decisió final, la té el pacient", segons unes declaracions que es recullen en el comunicat.  "Els professionals assumeixen amb excel·lència i delicadesa el paper de facilitadors perquè la persona arribi al cim sense sentir-se sola. Els altres ens mantenim a sota, però tampoc no ens quedem sols. Una mort ben acompanyada ajuda totes les persones implicades: pacients, familiars, persones properes, professionals", defensa Fainé.

El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades té com a objectiu millorar l'assistència psicològica, la social i l’espiritual. En aquest sentit, l'avaluació científica conclou que l’atenció psicosocial millora i respon a les necessitats dels pacients en el 90% els símptomes provocats per la malaltia i que perjudiquen l’estat anímic i psicològic de les persones malaltes ateses. A més, remarca que el 92 % de les persones malaltes qualifiquen d’excel·lent o molt bona l’atenció rebuda, i prop del 90 % manifesten que han resolt temes difícils (la majoria, de comunicació i de relació amb la família i l’entorn) gràcies a aquest suport.