L'organisme regulador dels medicaments de França ha llançat una campanya per desaconsellar l'ús d'una sèrie de vasoconstrictors per al refredat pels riscos d'infart de miocardi i d'accidents vasculars cerebrals que comporten, mentre espera la seva prohibició a la Unió Europea (UE). Per exemplificar quina mena de medicaments són, l'ABC ho exemplifica amb alguns que es poden aconseguir a l'Estat espanyol: Gelocatil grip o Frenadol descongestiu. En el cas de França, les autoritats sanitàries desaconsellen l'ús d'Actifed Rhume, Dlirrhume, Humex Rhume, Nurofen Rhume, Rhinadvil Rhume Ibuprofène/Pseudeéphédrine i Rhinadvilcaps Rhume Ibuprofène.

L'Agència Nacional de Seguretat del Medicament i dels Productes Sanitaris (ANSM) reconeix que "el risc és molt feble, però aquests incidents es poden produir sigui quina sigui la dosi i la durada del tractament". "La gravetat d'aquests accidents i la persistència dels casos, malgrat les accions que s'han engegat, associades al caràcter no indispensable dels vasoconstrictors, porten l'ANSM a desaconsellar-ne la utilització", han sentenciat des de l'entitat. Els productes en el punt de mira són aquells concentrats en forma de comprimits o d'esprai nasal. 

L'organisme francès justifica la seva posició, a què s'han associat les organitzacions de farmacèutics, per les dades recents de farmacovigilància i la literatura mèdica. L'acció de l'ANSM es limita al territori francès i no pot evitar aquests productes també es comercialitzen en altres països europeus i l'autorització per sortir al mercat depèn de la Unió Europea (UE). Per això, el passat febrer, l'ANSM va iniciar un procediment a la UE perquè es procedeixi a una reavaluació, amb l'objectiu que deixin de vendre's. L'autoritat francesa del medicament aconsella com a alternativa per tractar el refredat altres tractaments, i, en primer lloc, recorda que es cura "espontàniament" al cap de 7 a 10 dies.

Vacunació de la grip a Catalunya 

El passat 16 d'octubre es va iniciar la vacunació simultània de grip i covid-19 als majors de 60 anys, persones amb problemes de salut crònics, embarassades, persones amb immunosupressió i professionals sanitaris i sociosanitaris. La campanya de vacunació va començar a finals de setembre a Catalunya en residències de gent gran i persones que reben atenció domiciliària i la setmana que ve fa un pas més en la immunització de col·lectius prioritaris per protegir "al màxim" la ciutadania. S'han adquirit un total d'1.715.000 dosis de vacunes antigripals per a la campanya 2023-24, que constitueixen 110.200 dosis addicionals respecte a la campanya de vacunació de 2022-23 (1.604.800).