Tant França com Alemanya han reclamat "criteris sanitaris idèntics" a Europa. Per això, exigeixen "harmonitzar" les mesures requerides per fer front al coronavirus com les restriccions a la mobilitat, les quarantenes o els tests PCR. El secretari d'Estat per als afers europeus francès, Clement Beaune, ha anunciat aquest dilluns que treballa amb el seu homòleg alemany en una proposta per millorar la coordinació entre els països de la Unió Europea a l'hora d'aplicar mesures davant dels rebrots.

"Ara mateix a la UE hi ha mesures per restringir els moviments (proves, quarantena, etc.) que generen preguntes i confusió", ha remarcat Beaune en un missatge a les xarxes socials.

 

Classificació per àrees

Tal com ha avançat el diari Le Parisien, la proposta francoalemanya planteja establir una classificació comuna de les àrees de risc. Per això, ha reclamat que tots els governs europeus comparteixin el mateix mapa epidemiològic.

Ara, el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (l'ECDC per les seves sigles en anglès) actualitza setmanalment un mapa d'Europa amb les zones de risc en funció del nivell de contagis a cada regió. Tanmateix, cada país decideix quines restriccions de mobilitat o mesures preventives aplica per fer front a la Covid-19, com quarentenes o proves PCR obligatòries, en funció de la seva valoració del nivell de risc a cada regió.

Aquesta manera d'actuar està generant inquietud en algunes capitals europees. Per exemple, al govern francès de Jean Castex hi ha malestar pel fet que Bèlgica hagi classificat a París com a zona vermella, mentre l'ECDC considera que només és zona taronja. 

La idea, segons ha matisat Beuane, és poder tenir els criteris en marxa al desembre. "Aquest treball franco-alemany està previst per desembre per tenir decrets sanitaris idèntics a Europa per harmonitzar les mesures que se’n deriven", ha remarcat al seu compte de Twitter. 

A més, ha indicat que aquestes mesures tenen com a prioritat donar una resposta als treballadors fronterers. "Són una prioritat per als nostres 350.000 treballadors fronterers: han de poder seguir movent-se i treballar", ha puntualitzat.