Els farmacèutics d'Atenció Primària han advertit aquest dimarts que, encara que no passa amb tots, la barreja d'alcohol i alguns medicaments pot tenir riscos importants per a la salut, com el cas de l'ibuprofèn o paracetamol, que incrementa els danys gàstrics i hepàtics. La Societat Espanyola de Farmacèutics d'Atenció Primària (Sefap) ha elaborat una infografia per a la població general davant de la preocupació que li suscita que en una societat en la qual l'alcohol està plenament normalitzat, no se li dona la importància deguda a la seva interacció amb alguns fàrmacs, alguns d'ells d'ús molt comú.

Els perills de barrejar alcohol i antibiòtics

De fet, segons les dades de l'Enquesta EDADES 2023, un 9% de la població de 15 a 64 anys va reconèixer haver begut diàriament durant els 30 dies anteriors a la realització de l'enquesta, mentre que un 6,4% dels ciutadans va admetre haver-se emborratxat durant l'últim mes. Els efectes adversos dels medicaments depenen en gran manera del fàrmac que estigui prenent, però en general els més comuns per combinació amb alcohol són nàusees, vòmits, mal de cap, marejos, i somnolència; i en casos més greus hemorràgies, alteracions cardíaques o dificultat respiratòria.

Per exemple, amb els antidiabètics, l'alcohol pot disminuir el sucre en sang, la qual cosa pot provocar marejos o pèrdues de coneixement; amb els medicaments per a l'ansietat o l'insomni, pot disminuir l'activitat al cervell, donant lloc a un augment de la somnolència o pèrdua d'equilibri. Amb els medicaments per a la tensió, la barreja amb l'alcohol dona lloc a una reducció de la pressió arterial, amb la qual cosa prendre'ls junts augmenta el risc de desmais o caigudes, i amb els indicats per evitar trombes, disminueix la coagulació de la sang, la qual cosa dona lloc a un risc més gran de sagnies greus. Altres interaccions de què alerten els farmacèutics són les que es donen entre l'alcohol i alguns antibiòtics com el metrodinazol, que pot arribar a ser greu.

Els analgèsics i l'alcohol, "especialment preocupant"

Encara que és "especialment preocupant" el cas dels analgèsics i antiinflamatoris com l'ibuprofèn o paracetamol, com que tenen més disponibilitat entre la població; si es prenen amb alcohol, i sempre que es prenguin de forma crònica, augmenta el risc de gastritis o úlcera gàstrica. Combinar-los de forma puntual tampoc és aconsellable, encara que disminueixi el risc, perquè tant l'alcohol com el paracetamol es degraden al fetge, per la qual cosa prendre'ls junts podria sobrecarregar l'òrgan augmentat el risc de toxicitat hepàtica.

Tots els riscos són encara més grans a partir dels 65 anys perquè l'envelliment fa que el metabolisme es vegi alentit, al qual se suma que en moltes ocasions aquest grup de població "pren medicaments més proclius a interactuar amb l'alcohol, per la qual cosa haurien d'extremar les precaucions", aconsella Manuel González de la Peña, membre del Comitè de Pacients i Ciutadania de la Sefap.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!