Segons els plans actuals del departament de Salut, la tornada a l'escola després de les vacances de Nadal serà el pròxim dilluns 11 de gener. Tot i que això ja suposa un lleuger endarreriment respecte a altres anys, quan les classes començaven el primer dia laborable després de reis, diversos experts demanen que s'endarrereixi encara més el retorn a les aules. "Recomanem amb caràcter d’urgència al Departament de Salut que retardi el reinici de l'activitat educativa en les pròximes setmanes, establint un pla adequat i que no deixi lloc a la improvisació als afectats", recomanen en un comunicat un grup de 18 científics entre els quals es troben Oriol Mitjà, Salvador Macip i Alex Arenas.

Amb l'empitjorament de les dades dels contagis a la mà, exigeixen que es reforci la teleeducació i el teletreball si es retarda la tornada a l'escola com ja ha fet Aragó, que no obrirà les aules fins al febrer. "En la situació epidemiològica actual a Catalunya creiem que el tancament temporal dels centres docents des de l'educació primària a la universitària i l'ús de l'educació per via telemàtica és la millor opció per evitar nous contagis i contribuir a la reducció de la incidència de Covid-19", justifiquen en el comunicat.

La falta d'un pla anti-Covid per tornar a les aules

"A una setmana per a la tornada a les escoles, les autoritats educatives i sanitàries no han fet públic cap pla pel que fa a la contenció de la pandèmia a les escoles", critica aquest grup d'experts, assenyalant la crítica situació dels contagis a Catalunya. De fet, els indicadors assenyalen que la pandèmia "està descontrolada" i la situació és molt pitjor que en la segona setmana de setembre, quan es va iniciar el curs escolar. "En aquell moment el risc de rebrot era de 231 i actualment és de 500; el nombre de persones hospitalitzades a conseqüència de la Covid-19 era de 755 i avui dia és de 2.084. La taxa de positivitat és del 9,51%, quan es recomana que aquest valor ha de ser inferior al 5%", alerten.

Per això, demanen que s'adopti un pla per a la tornada de les escoles, en cas que reobrin la pròxima setmana. "Si es decideix mantenir les escoles obertes, creiem que és de vital importància que se segueixi un protocol detallat que inclogui totes les mesures recomanades per reduir el risc de transmissió a les aules. Si s'opta per tancar-les i passar a una educació telemàtica, cal informar amb antelació a les famílies d'1,5 milions d'escolars", recomanen.

Quin seria l'impacte del tancament de les escoles?

És evident que el tancament de les escoles, però, comporta un greuge comparatiu entre els alumnes i també hi ha evidències de l'impacte psicològic en els estudiants. "Sabem que el tancament total de les escoles té conseqüències socials, laborals i econòmiques, i per això entenem que cal presentar solucions que minimitzin aquesta situació", puntualitzen els experts.

En aquest sentit, recomanen promoure des de les administracions, que tot aquell que pugui seguir l'escola en línia i tot aquell que pugui teletreballar ho faci. "I que escoles i empreses donin facilitats per fer-ho", reivindiquen.