L'epidemiòleg i exdirectiu de l'OMS Daniel López Acuña avisa que els processos de vacunació no poden seguir amb el ritme de retard d'ara ni tampoc com s'havien previst. Amb unes dades cada vegada més negatives, demana activar un pla "com si es tractés d'una guerra o una operació militar". Les declaracions les ha donades a Onda Vasca i posa l'accent en "la forma virulenta" amb què ha entrat la tercera onada.

López Acuña lamenta que era "previsible per la laxitud de moltes de les mesures restrictives" provocada per una relaxació durant l'estiu a tot l'estat espanyol: "Estem en una tendència ascendent a bona part de les comunitats i, com a conseqüència d'ella, estem entrant de ple en una tercera onada. Tindrem de nou un quadre que portarà una pressió assistencial preocupant", ha advertit. Segons la seva opinió, s'han comès "alguns errors", sobretot durant el mes de novembre, per no ser prou dràstics: "La relaxació arrenca des del 'black friday' i els contactes entre persones s'han intensificat per Nadal, que ha estat detonador dels contagis".

En paral·lel, tampoc oblida la irrupció de la nova soca del patogen procedent del Regne Unit, no és més mortal però sí més contagiosa: "El que augmenta és el nombre de casos a un ritme més gran". Pel que fa a les vacunes, l'epidemiòleg ha incidit en que no s'ha arribat a un nivell de vacunació que permeti veure "canvis importants" en la incidència fins "d'aquí a uns quants mesos", encara que "cal apostar-ho tot a vacunar intensivament al millor ritme que es pugui".

Carnet d'immunitat

López Acaña també lamenta la reticència d'algunes persones a l'hora de posar-se la vacuna que és producte "de la confusió i la ignorància", ja que són segures i "la millor arma que tenim per a prevenir la mort". No obstant, ha defensat que posar-se la vacuna hauria de ser un requisit "obligatori" per poder estar en una residència geriàtrica i "tard o d'hora haurà d'haver un carnet d'immunitat".

Finalment, ha considerat que si el calendari de vacunació avança a bon ritme, "el 70% o més de la població estarà vacunada a final d'agost o setembre. No crec que hàgim de pensar que tindrem un estiu lliure de màscares. El que és segur és pensar que tindrem una tardor i hivern més normalitzats", ha sentenciat.