Europa té ganes d'estiu. Els líders europeus estan aixecant les restriccions després de nombrosos tancaments i mesures per intentar frenar el coronavirus i amb una campanya de vacunació plena de llums i ombres. França, Alemanya i Itàlia estan preparant els plans de reobertura o els tenen ja encarats, com l'obertura a Itàlia dels bars i restaurants dilluns que ve després de mesos tancats.

Però mentre Europa es prepara, lentament, per una reobertura, altres països es preparen per experimentar fins i tot el primer confinament sever. És el cas de Turquia. El president del país, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat aquest dilluns un confinament complet del país a partir de la nit de dijous vinent i fins a la matinada del 17 de maig per prevenir l'expansió de la pandèmia.

Els centres comercials i els carrers estan plens de gent. En aquest context s'ha preparat la població fugint d'Istanbul amb autobús o comprant alcohol davant les notícies d'una possible prohibició d'aquestes begudes durant els confinaments. En aquesta època, l'any passat, Turquia va ser fins i tot elogiada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per la seva acció combativa i prematura en relació amb la gestió del virus. Un any després, es troba entre els països més afectats pel coronavirus i amb la taxa d'infecció més alta d'Europa. 

Com s'ha arribat a aquesta situació?

Ankara treu pit del nombre relativament baix de morts, prop de 39.000 i les autoritats diuen que la pandèmia encara està sota control gràcies al sistema sanitari del país, però l'augment de casos és preocupant. Després d'un segon període de restriccions a partir del novembre passat, el nombre de casos es van reduir prop de 6.000 a mitjans de febrer. 

Durant el març, però, hi va haver una nova onada al país. El govern va prendre mesures a principis d'abril, però no han estat suficients per frenar la pandèmia, segons ressalta la BBC. 

Què ha passat?

El mateix portal recalca l'opinió dels crítics, que creuen que el govern va aixecar les restriccions massa aviat i el procés de vacunació no ha anat prou ràpid. Tot i això, més de 22 milions de persones han estat vacunades en tot el país per 82 milions de persones que hi viuen.

Les vacunes que fa servir Turquia són la xinesa Sinovac però també la de Pfizer i BioNTech, tot i que en menor quantitat. El ministre de Salut, Fahrettin Koca, ha exposat que s'ha mirat d'accelerar la "diplomàcia de les vacunes", segons recull el portal britànic, i miraran de fer-se també amb l'Sputnik V.

 

 

Imatge principal: un crematori a Istanbul / Efe